Začinite život

0

zaciniIslamBosna.ba– Začini koji koristite u pripremi jela mogu da vam daju novu energiju, zamijene medikament, poprave raspoloženje, ali također da uzburkaju i hormone. Tako će vam, na primjer, kad osjetite miris vanilije, biti toplo oko srca.

Muskantni orah smiruje

Muskatni orah se još u srednjem vijeku koristio za smirenje. Ako ga dodate u mlijeko ovaj začin će vam uspiješno riješiti problem nesanice. Prstohvat svježe narendanog oraščića dodajte u šolju mlijeka, zasladite medom i popijte prije spavanja. Osim toga muskantni orah sprečava povraćanje, stimuliše apetit i ima antiinfagmatorno dejstvo.

Kardamon za hormone

U arapskim zemljama najčešće se služi kahva začinjena kardamonom, začinom koji aktivira metabolizam i održava hormonsku ravnotežu u organizmu.

Cimet za dobro raspooženje

Kora cimeta sadrži eterična ulja, kiseline i tanine koji podstiču cirkulaciju i ubrzavaju metabolizam. Naročito je efikasna biljna supstanca metil-hidroksikalkon polimer, koja podsjeća na prirodan insulin i tako sprečava opadanje šećera u krivi tako da ne možete brzo da ogladnite.
Cimet utječe na dobro raspoloženje, a naučnici su također utvrdili da ulje cimeta uništava bakterije.

Dodajte ga u zagrijani sok od jabuke da biste se oslobodili prehlade. Ako su vam stopala stalno hladna probajte piling od cimeta. Pomiješajte dvije kašičice smeđeg šećera s kašičicom cimeta i time istrljajte stopala. Ovaj začin stimuliše refleksne zone.
Najbolje da sviježe samljeven cimet dodate u jutarnju kahvu, čaj, musli, pospete ga na parče hljeba namazano medom, dodate u jogurt, sladoled, ….

Vanila budi ljubav

Miris vanilije podstiče na igru zavođenja i budi najljepša osjećanja. Samo se sjetite kako vam slatkiši s okusom vanilije pomažu kad vas preplavi tuga.

Đumbir daje energiju

Već i sam ljutkasti miris đumbira izaziva prijatan osjećaj, istovremeno opuštajući i vraćajući snagu. Korjen đumbira sadrži eterična ulja i ljute supstance, koje djeluju umirujuće na nervni sistem i podstiču lučenje pljuvačke, želudačniih sokova i žuči. Zahvaljujući tome, mast bolje i brže sagorijeva i pretvara se u energiju. Osim toga, ove supstance podstiču rad crijeva i izbacivanje toksina iz organizma.
Rendani korjen đumbira možete dodati sosevima, salatama, jelima od riže….

Majoran i origano

Listovi ovih biljaka sadrže eterično ulje timol, gorke supstance i tanine koji podstiču rad žuči i jetre, to jest sagorjevanje masti. Pored toga, stimulišu rad bubrega i doprinose izbacivanju tečnosti iz organizma.
Odlični su uz masno meso, mahune i drugo povrće, dinstane pečurke, punjeno povrće, pizze, kao dodaci umacima.

Limunova kora

Jedna američka studija pokazala je da kiselina iz limunove kore sprečava pretvaranje viška ugljenih hidrata u masti. Tako da se za 79 posto smanjuje mogućnost nastajanja novih masnih ćelija.  

Kim

Kim podstiče proizvodnju želučanih sokova, pa se hrana vari brže i bolje. Osim toga, kim djeluje umirujće i pomaže kod nadimanja stomaka.

Ako patite od nadimanja želuca, skuhajte čaj i dodajte mu pola kašičice kima. Idealan je dodatak mesu, kiselom i slatkom kupusu.

Crni biber

Crni biber je veoma efikasno sredstvo u borbi protiv virusa i bakterija, podstiče rad bubrega i stvara enzime važne za varenje, čime aktivira želudac i crijeva.

Ide uz sva jela jakog ukusa, najbolji je svježe samljeven, jer tako su mu očuvani dragocjeni sastojci.

Bosiljak

Lišće bosiljka ili, tačnije rečeno, esencijalno ulje koje je u njima ima smirujuće dejstvo na nervni sistem. Ako osjećate napetost ili patite od nesanice za večeru pojedite porciju tjestenine dobro začinjenu sitno isjeckanim bosiljkom i maslinovim uljem. Ili, prije spavanja popijte čaj od bosiljka.
Bosiljak blagotvorno djeluje i na rad organa za varenje, pospješuje probavu i sprečava mučninu.
Tek ubrani, svjež bosiljak idealan je začin za salatu od paradajza, pizzu, sos za špagete…

Celer

Lišće i korjen su bogati osnovnim mineralima, vitaminima, nutrijentima i esencijalnim uljima koja biljci daju karakterističan, snažan miris. Ova ulja djeluju smirujuće na nervni sistem.
Naučnici su dokazali da celer sadrži ftalide, supstance koje djeluju relaksirajuće na arterije i omogućavaju im da se šire, a smanjuju lučenje hormona stresa, koji također utiče na kontrakciju krvnih sudova. Potvrđeno je da ftalidi smanjuju nivo lošeg holesterola. Lišće celera dobar je izvor vitamina C, koji pomaže da se ublaže simptomi prehlade i poboljšava reakciju imunološkog sistema. Celer je koristan za oboljele od artritisa zbog visokog sadržaja natrija, koji pomaže da kalcij i magnezij ostanu rastvoreni. Pomaže kod reume, kostobolje, astme, bronhitisa i tuberkuloze.
Redovnim korišćenjem celera može da se spriječi stvaranje kamena u bubrezima i žučnoj kesi. Sadrži fitoelement kumarin, koji uklanja slobodne radikale i sprečava ih da oštećuju čelije.

Ruzmarin

Idealan je za marinade, ribu, čorbe od graška, spanaća, povrća. Osim toga poboljšava cirkulaciju, podiže sniženi pritisak, jača krv, apetit, podstiče rad želuca i jetre, ublažava nerevozu i ansioznost, ublažava simptome PMS-a, usporava starenje, kao i bolove kod gihta, reume, bolova u zglobovima. Djeluje insomnički, stoga ne koristiti pred spavanje.

IslamBosna.ba

Leave a Reply