Snaga jedne glavice – Kupus

0

kupusIslamBosna.ba– Kupus je dragocjeno povrće jer sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma, kao i za odbranu organizma od bolesti.

Kupus treba da zauzima važno mjesto u ishrani jer je izuzetno zdrav i sadrži malo kalorija. 100 g svježeg običnog kupusa ima 22 kalorije, proteina 2,8 g , ugljenih hidrata 2,8 g i 0 masti,  dok 100 g crvenog kupusa ima 20 kalorija, proteina 1,7 g, ugljenih hidrata 3,5 g, i masti 0,1; 100 g kineskog kupusa ima 12 g kalorija, proteina 1 g, ugljenih hidrata 2 g, i 0 masti; 100 g kiselog kupusa sadrži 12 kalorija, proteina 2 g, ugljenih hidrata 1 g, i 0 masti.

Također, kupus je bogat vitaminima i mineralima. Od minerala najviše ima kalcija, ali i željeza, magnezija, bakra i natrija. Male količine natrija i povoljan odnos kalcija i fofora u ovom povrću osiguravaju maksimalnu iskoristljivost kalcija u organizmu.

Poznat je po visokoj razini vitamina C, ali sadrži i vitamine grupe B, kao i karoten. Zbog svojih svojstava veoma je važna namirnica u ishrani ljudi koji se hrane jednolično, jer njegovom konzumacijom u organizam se unose najvažniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma.

Posjeduje mnoštvo dobrih svojstava ali samo ukoliko se konzumira u sirovom stanju, kuhanjem ili prženjem gubi svoje najvažnije sastojke, a prije svega vitamin C i mliječnu kiselinu koja je idealna za crijevnu floru. Kada se skuha veći dio mliječne kiseline se izgubi i zbog toga ima kontraefekat od sviježeg, stvara nadutost, grčeve i gasove u stomaku. Sirovi ili kiseo kupus želudac svari za dva sahata dok mu za kuhani treba četiri sahata.

Kada kuhate kupus, stavite ga u lonac tek kad voda provri jer na taj način sačuvat ćete njegovu nutritivnu vrijednost.

Ljekovita svojstva kupusa su brojna. On sprečava avitaminozu, liječi sluznicu probavnih organa, a rasol od kiselog kupusa pomaže kod hronične opstipacije (zatvora). Hronično teška probava olakšava s uzimanje dvije do tri kašike rasola prije svakog obroka. Topla supa od kupusa, smiruje nadraženost dušnika i olakšava iskašljavanje. Kupus je također poznat kao bogat izvor mineralnih soli, vitamina i hlorofila, pa se preporučuje malokrvnim osobama koje treba da ga jedu sirovog ili kuhanog na pari.

Čaša rasola odličan je napitak za dobar početak dana jer podstiče razmjenu materija i štiti sluznicu crijeva od iritacija. Rasol je također pogodan lijek za mnoge želučane i crijevne tegobe. Kod pravilno ukiseljenog kupusa razvijaju se mikroorganizmi koji suzbijaju proces truhljenja u crijevima, pospiješuju probavu i izbacuju toksične materije iz organizma. Pomiješan s sokom od mrkve odličan je napitak za osobe kojima nedostaje kalcij.

Klinična ispitivanja su dokazala da se čir na želucu može liječiti uspiješno sokom od kupusa. Sok se pije između obroka, a ukoliko izaziva probavne smetnje pije se sahat vremena poslije obroka, a prije obroka čaj od kamilice i kima. Za one koji nisu sigurni kako pripremiti sok od kupusa preporučujem im ovaj lagani recept:

– Očistiti 500 g sviježeg kupusa, samljeti ga, malo posoliti i ostaviti da odstoji. Kupus onda dobro ocijediti kroz gazu. Dobijenom soku dodati sok od limuna. Uživajte u kupusu i sjetite me se dok ga jedete. Prijatan tek i na zdravlje!

IslamBosna.ba

Leave a Reply