Soja
IslamBosna.ba– Soja je biljka koja spada u funkcionalne namirnice. Njeno zrno veoma je bogato proteinima, vitaminima (naročito B grupe, a i E, D,…), mineralima, fito i micro nutrijentima i izoflavonima.
Proteini soje bogat su izvor gradivnih materija i utječu na pravilan razvoj djece. Prednost proteina iz soje nad drugima svakako jeste i u povoljnijem odnosu aminokiselia arginin i lizin. Preporučuje se sportašima, starijim osobama, a također i svima koji su izloženi povećanim tjelesnim naporima ili se oporavljaju od bolesti.
Soja ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol. Istraživanja su dokazala da se konzumiranje soje znatno snižava novo lošeg LDL holesterola, a u isto vrijeme normalizuje nivo HDL-a, usporava napredovanje aterosklerotičnih promjena na krvnim sudovima i štiti srce.
Preporučuje se osobama s oboljelom jetrom i koje imaju problema s povišenim krvnim pritiskom. Od uljenih hidrata, soja sadrži dekstrin koji ima važnu ulogu u ishrani dijabetičara jer ne dozvoljava da se naglo poveća sadržaj glukoze u krvi. S obzirom na to da je bogat izvor zaštitnih materija i biljnih vlakana ima dijetetsko i preventivno djelovanje. Ishrana bogata proteinima životinjskog porijekla utječe na veće izlučivanje kalcija iz kostiju, ali ako umjesto proteina životinjskog porijekla koristite soju i njene proteine, spriječit ćete gubitak kalcija. Kalcij i izoflavoni iz soje poboljšavaju zdravlje kostiju i pomažu smanjenje rizika od osteoporoze i ženama u PMS-u. Genistein iz soje inhibira lom kostiju i ima efekat sličan estrogenu. A uz to je i odličan izvor lecitina.
IslamBosna.ba