Riblje ulje – znamo li sve?

Norveški istraživači su otkrili da među 3000 žena koje su uzimale riblje ulje kao djeca imaju znatno rjeđu koštanu masu od onih koje u djetinjstvu nisu koristile riblje ulje.
S obzirom da je za proces sinteze D vitamina u organizmu neophodno sunce, ljudi u nordijskim zemljama posebno imaju povećan rizik od nedostatka D vitamina. Ulje iz jetre bakalara je tradicionalni nadomjestak D vitamina i još uvijek se uveliko koristi u Norveškoj.
Veliki broj ljudi takođe uzima ulje iz jetre bakalara kao izvor zdravih omega-3 masnih kiselina ili da bi olakšali simptome artririsa.
S obzirom na ulogu vitamina D u održavanju zdravih kostiju, novi pronalasci su “neočekivani” i “paradoksalni”, naveli su istraživači u Američkom žurnalu Epidemiologija.
Međutim, oni sumnjaju da bi visok nivo A vitamina u ulju bakalara mogao biti faktor rizika.
Vitamin A se akumulira u tjelesnim mastima, a pretjerane količine mogu imati negativan uticaj na metabolizam kostiju i u stvarnosti povećati rizik od fraktura, objasnila je dr. Siri Forsimo vodeći istraživač studije i profesor na norveškom Univerzitetu nauke i tehnologije u Trondheimu.
“Moguće je da je ulje jetre bakalara, jedan od glavnih sastojaka ishrane Norvežana, opskrbilo ove žene sa previše vitamina A”, izjavila je Forsomo.
Od 2002. Norveška je tražila da proizvođači ulja iz jetre bakalara snize koncentraciju A vitamina u ulju za 75 procenata, tj sa 3 300 IJ po dozi na 825 IJ po jednoj dozi. Dr. Forsomo kaže kako joj nije poznato da li je još neka zemlja preduzela slične korake po ovom pitanju.
U Americi je preporučena dnevna doza A vitamina 3000 IJ za muškarce i 2310 IJ za žene . Preporučene dnevne doze za djecu iznose od 100 do 2000 IJ.
Za razliku od SAD i drugih zemalja gdje su mlijeko i mnoge ceralije obogaćeno vitaminom D u Norveškoj relativno malo hrane se proizvodi sa dodatkom D vitamina.
Tako ulje jetre bakalara ostaje glavni izvor vitamina D u Norveškoj, objasnila je dr. Forsomo, dodajući kako ga i ona sama uzima tokom zime.
Kao važno, istražitelji studije su istakli da je ova studija ispitivala koštanu masu, a ne da li žene koje su koristile ulje jetre bakalara imaju pvećan rizik od fraktura. Ovo pitanje bi trebalo biti predmetom narednih studija obavijestili su istraživači.
izaberizdravlje