Budite cinični! Cink je jedan od najvažnijih minerala u tijelu
IslamBosna.ba-Cink (Zincum- Zn)održava dobar vid, tek, osjetila okusa i mirisa, potiče zacjeljivanje kože, jača kosti, mišiće, kosu i nokte; Nedostatak cinka najčešće se javlja zbog nepravilne prehrane i drugih nezdravih životnih navika
Vitamin C tradicionalna je “zvijezda” u borbi protiv prehlade i gripe, ali gotovo jednako je moćan i cink! Jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom tijelu ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti, pa se preporučuje kao prirodna zaštita od sezonske navale mikroba. Održavanje imuniteta samo je jedan od brojnih blagotvornih učinaka cinka koji sudjeluje u aktivnosti više od 300 enzima, tvari koje omogućuju biohemijske procese u tijelu.
Važan za rast i plodnost
Ljudski organizam sadrži 2-3 g cinka, prisutan je u svim organima,a najviše da ima u eritrocitima, leukocitima, kostima, mišićima, jetri, gušterači i prostati.
Cink je uključen u veliki broj enzimatskih sistema. Fiziološke funkcije koje ovise o cinku: rast i dioba stanica, spolno sazrijevanje, reprodukcija, prilagođavanje na tamu, zacjeljivanje rana, a također uključen je i u imunološki sustav.
Cink učestvuje u metabolizmu nekih vitamina, osjetilnim funkcijama, osobito okusa i mirisa. Cink utječe i na rad mozga.Cink je nužan za stvaranje tjelesnih stanica, pa je naročito važan za rast i razvoj djeteta u trudnoći, kasnije u djetinjstvu i adolescenciji. Muškarcima je bitan za zdravlje prostate i plodnost (najveća je koncentracija cinka u tijelu upravo u muškim spolnim organima), a ženama može olakšati (pred)menstrualne tegobe. Cink je važan za tek te za osjetila okusa i mirisa. Održava dobar vid (očna mrežnica sadrži mnogo cinka), potiče zacjeljivanje kože, jača kosti, mišiće, kosu i nokte. Smatra se da štiti od raka jer sprečava oksidativne procese koji uzrokuju oštećenja u stanicama.
Podaci o preporučenoj dnevnoj količini cinka najčešće variraju od 8 do 12 miligrama za žene te od 11 do 15 miligrama za muškarce, nipošto nemojte cink uzimati na svoju ruku nego se savjetujte s ljekarom i nutricionistom. Prekomjerno uzimanje može prouzročiti višak cinka u organizmu, što može izazvati neravnotežu drugih minerala (naročito bakra, željeza i kalcija), povraćanje, proljev, grčeve, glavobolju, vrtoglavicu, metalan okus u ustima.U posljednje vrijeme cink je u središtu pozornosti naučnika koji procjenjuju da dvije milijarde ljudi u svijetu nema dovoljno ovog minerala koji se najviše dobiva iz hrane. Nedostatak cinka nije nužno povezan s niskim životnim standardom, i u razvijenom svijetu ljudi često pate od manjka cinka zbog nepravilne prehrane i drugih nezdravih životnih navika poput uzimanja alkohola.
Najčešći su simptomi nedostatka cinka suha i ogrubjela koža, beživotna kosa, krhkost i bijele mrlje na noktima, oslabljeni osjeti okusa i mirisa, gubitak apetita i tjelesne težine, smanjena prilagodljivost očiju na mrak, proljev, česte infekcije, otežano zacjeljivanje rana, kožne iritacije i poremećaji poput dermatitisa i akni. Mogući su i poremećaji rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, imuniteta i izmjene tvari te impotencija i neplodnost.
Nedostatak cinka prije svega treba nadoknaditi prehranom, a tek potom razmišljati o eventualnom uzimanju preparata sa cinkom, i to samo prema savjetu liječnika i nutricionista.
Najbogatiji meso i školjke
Smatra se da se raznovrsnom prehranom može osigurati dovoljna dnevna količina cinka. Najbolji su prirodni izvori cinka meso (uključujući i crveno meso i perad, a osobito govedinu, puretinu i iznutrice) te ribe i drugi plodovi mora, osobito kamenice te drugi školjkaši, rakovi i tuna.
Značajni su izvori cinka mlijeko i mliječni proizvodi, jaja i cjelovite žitarice. Premda je iskoristivost cinka iz biljne hrane znatno manja nego iz one životinjskog porijekla, nemojte zanemariti biljne izvore cinka: orašaste plodove, grašak, grah, soju i sojin “sir” tofu, pšenične klice, bundevine i druge sjemenke.
Svakako obogatite prehranu što raznovrsnijim voćem i povrćem koje također sadrži cink.
NEDOSTATAK: javlja se kod ljudi koji se nepravilno hrane ili imaju poremećaj u izlučivanju.
Simptomi su : poremećaj u rastu, alopecija, dermatitis, ulceracije, dijareja, imunološke disfunkcije, psihološki poremećaji, smanjena spermatogeneza, anoreksija, poremećaji okusa i mirisa, smanjeno zacjeljivanje rana, poremećaj metabolizma vitamina A.
TOKSIČNOST: povećani unos može izazvati iritaciju želuca i povraćanje, može dovesti do povišenog ukupnog kolesterola.
Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila dnevna količina:
• 400-500 g sira
• 2,4-3 kg hljeba
• 870-1100 g jaja
• 270-340 g govedine
• 750-940 g piletine
• 12g ostriga
• 4-4,5 l mlijeka
• 5,2-6,5 kg krušaka
• 10-12,5 kg jabuka
• 4,2-5,3 kg krompira
• 8,5-10,5 kg mrkve
• 3,6-4,5 kg kelja
Sa kojim lijekovima istovremeno ne treba uzimati cink?
Cink se vezuje za tetracikline, hinolone, levotiroksin, te smanjuje njihovu apsorpciju, zato se preporučuje uzimati ove lijekove 2 sata prije obroka. Tiazidni diuretici mogu povećati izlučivanje cinka urinom. Amilorid (diuretik koji štedi kalijum) smanjuje izlučivanje cinka urinom, dok spironolakton i triamteren ne pokazuju takav efekat. Kontraindikovana je upotreba cinka sa imunosupresivima i kortikosteroidima. Vitamin A pospješuje usvajanje cinka.
IslamBosna.ba