Godišnje umire 1,2 miliona ljudi od trovanja hrane

0

hranaMilioni odraslih umire svake godine od pokvarene hrane koju pojedu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija i upozorila da savremene metode proizvodnje hrane mogu pridonositi bržem širenju bolesti.

Istraživanja su pokazala da svake godine 1,2 miliona ljudi starijih od pet godina u jugoistočnoj Aziji i u Africi umire od pokvarene hrane koja je mnogo smrtonosnija nego se prije znalo, navodi WHO. Ta je brojka zapravo tri puta veća od procjene kojom je dosad raspolagala ta UN-ova agencija.

Prije se uglavnom vjerovalo da su zaražena hrana i voda glavna prijetnja maloj djeci koja brzo dehidriraju, no utvrdilo se da je opasnost znatno podcijenjena kad je riječ od odraslima.

Starija djeca i odrasli naročito su osjetljivi na bolesti izazvane vodom i hranom zaraženom bakterijama kao što su Salmonella, Listeria, E. colli, Vibrio cholerae koja izaziva koleru ili virusom hepatitisa A.

“Doslovno milioni umiru svake godine, a znamo da se mnoge te smrti mogu spriječiti”, rekao je za Reuters WHO-ov direktor za sigurnost hrane Jorgen Schlundt.

Zdravstvene vlasti u razvijenim zemljama spremnije su dokumentirati opasnost od zaražene hrane testovima koji brzo mogu otkriti opasne bakterije u hrani, no takvi su standardi daleko od stvarnosti mnogih zemalja u razvoju.

WHO-ov stručnjak  je upozorio da se zbog globalizacije u proizvodnji i distribuciji hrane bolesti izazvane pokvarenom hranom brže šire.

Jednostavnim potezima moguće je smanjiti razine kemikalija i otrova u hrani, npr. izbjegavati uvjete u kojima nastaje plijesan.

Tehnikama uzgoja moguće je iskorijeniti mikroorganizme iz hranidbenog lanca, a nametnike pak tretirajući njihove domaćine.

Hina

Leave a Reply