Zamrznuto povrće može biti hranjivije od svježeg
Nekad prođu i dvije sedmice prije nego svježe povrće stigne zapakovano na police trgovina. Svježe povrće se zamrzava nedugo nakon branja.
Iako zvuči prilično nevjerojatno jedno od mnogih istraživanja pokazalo je da zamrznuto povrće može biti zdravije, odnosno hranjivije nego svježe. No, postoji objašnjenje za to.
Radi se, naime, o povrću koje se nalazi, na primjer, na policama supermarketa ili većih trgovina, zapakovano u najlonske folije ili slično. Takvo povrće, kažu, ne stiže na police odmah, nego prođu i do dvije sedmice prije nego se zapakovano nađe u trgovinama.
Povrće predviđeno za zamrzavanje zamrzava se nedugo nakon što se ubere.
Upravo zbog toga stručnjaci koji su provodili istraživanje naglasili su da bi, na primjer, u školama bilo bolje koristiti zamrznuto povrće. No, naravno, preduslov je da povrće koje se zamrzava bude svježe, te da se na pravilan način pohrani.
Istraživanje je proveo Centar za inovaciju hrane.
Svevijesti.ba