Mladi ljudi ne piju dovoljno mlijeka
Jeste li znali da se najveće vrijednosti koštane mase dostižu tek u trećem desetljeću života? Ako se bližite tom razdoblju, pročitajte zašto je važan dovoljan unos mliječnih proizvoda, bjelančevina, kalcija i vitamina D u organizam.
U studiji koja je objavljena u Journal of Nutrition Education and Behavior, istraživači pojašnjavaju da mladi ljudi ulaskom u dvadesete godine smanjuju unos mliječnih proizvoda i kalcija u organizam. Prema podacima iz projekta EAT (Eating Among Teens), istraživači sa Univerziteta u Minnesoti u SAD-u izveli su zaključke o unosu mliječnih proizvoda i tjelesnoj težini više od 1500 mlađih odraslih ljudi (45 % mladića). Prosjek godina sudionika studije bio je 15,9 u početku studije, a pri kraju 20,5.
Tokom prelaska iz srednje adolescentske dobi (srednja škola) prema mlađoj odrasloj dobi (razdoblje nakon srednje škole), djevojke i mladići su smanjili dnevni unos kalcija u prosjeku za 153 mg i 194 mg. Iako je 38 % djevojaka i 39 % mladića povećalo unos kalcija tokom narednih 5 godina, većina ih je ipak tokom tog razdoblja smanjila unos kalcija. Tokom srednje adolescentske dobi, više od 72 % djevojaka i 55 % mladića unosilo je manje kalcija od preporučenih 1,300 mg po danu. Slično tome, tijekom mlađe odrasle dobi, 68 % djevojaka i 53 % mladića unosilo je manje kalcija od preporučene dnevne doze od 1,000 mg.
Tokom mlađe odrasle dobi, 68 % djevojaka i 53 % mladića unosilo je manje kalcija od preporučene dnevne doze od 1,000 mg
Istraživači su otkrili da su, u vrijeme kad su sudionici studije bili tinejdžeri, dostupnost mlijeka u vrijeme obroka, pozitivan stav o zdravlju i prehrani, sklonost okusu mlijeka, zdrava ponašanja vezana uz kontrolu težine i podrška društva u zdravoj prehrani bili povezani sa većim unosom kalcija u mlađoj odrasloj dobi. Suprotno tome, vrijeme provedeno pred televizijom i netolerancija laktoze čimbenici su koji su tokom srednje adolescentske dobi povezani s manjim unosom kalcija u mlađoj odrasloj dobi.
Pišući u svojoj studiji, Nicole I. Larson, naučnica sa fakulteta School of Public Health Univerziteta u Minnesoti, izjavila je: Otkrića ove studije upućuju na to da bi se budućim aktivnostima zajednice trebale poticati obitelji adolescenata na serviranje mlijeka pri obrocima. Također, mladim bi se djevojkama trebale usaditi navike zdravoga jedenja i smanjiti izloženost televizijskom oglašavanju. S mladićima bi se trebalo raditi na prilikama u kojima će obogatiti svoju prehranu hranom bogatom kalcijem, poticati zdrava ponašanja kontrole tjelesne težine, kao i poticati društvo mladića na sudjelovanje u zdravim obrocima.
Izvor: ESN