Lijek u luku

0

bijeli_lukKoje su to sve koristi crvenog i bijelog luka?

O Musa, mi ne možemo više jednu te istu hranu jesti, zato zamoli, u naše ime, Gospodara svoga da nam podari od onoga sto zemlja rađa: povrća, i krastavica, i pšenice, i leće, i LUKA. (El-Bekare, 61.)

SARANSAK, SUM (Allium sativum)

Ovim ajetom iz Kur’ana, objašnjava nam se važnost ovih biljaka. Saransak ili bijeli luk je spomenut i u Bibliji preko jednog jela od bijelog luka i sirćeta koje se spravljalo za kosače u poljima. Biljna porodica luka (saransak i crveni luk) su biljke koje se mogu shvatiti kao hrana, začin i lijek za nas organizam. I jedan i drugi luk su svjetski univerzalni narodni začini, sirotinjska hrana i najvažniji PREVENTIVNI lijekovi.

Malo je biljaka kojima se pridaje tolika važnost i u koje se ima veliko povjerenje, kao sto je saransak (bijeli luk). Današnja nauka je potvrdila sve ono što je narod vjekovima vjerovao o saransaku, naprotiv, narodna medicina iako usmena, nepisana, bez naučnih pretenzija, nikada nije napustala saransak, nego ga je hiljade godina uporno i tvrdoglavo upotrebljavala, ne čekajući rezultate nauke.

Ovdje treba reći da danas i zvanična nauka priznaje saransak kao lijek i u nekim državama ga i propisuju kao lijek u svojim farmakopejama. Saransak suzbija pojavu bakterijskih bolesti i dobar je kao jedan od boljih biljnih antibiotika. On suzbija povećanje holesterola i snižava krvi tlak. Koristan je kod ateroskleroze i uopće bolesti sistema za krvotok. Saransak se u obliku kapsula koristi i u bolnicama u svrhu liječenja. Dobar je kod upale u grudima, astme, upale slezene, išijasa, visokog krvnog pritiska. Saransak preventivno djeluje i kao zaštita od prehlada i gripa. Saransak, sam ili zajedno s drugim lijekovima, upotrebljava i protiv crijevnih parazita i dječijih glista. Dobar je i u liječenju nekih kožnih bolesti.

Godine 1944. su naučnici iz saransaka izolirali jedan jak antibakterijski spoj i nazvali su ga ALICIN. On ima veliku moć u borbi protiv bakterija, i grampozitivnih i gramnegativnih (stafilokoke, streptokoke, bacil tifusa i kolere). Isto tako, ljekovito djeluje na naš organizam i crveni luk, kapula (Allium cepa). On se u narodnoj medicini stoljećima upotrebljavao kao hrana, začin i lijek. Nema kuće bez luka. Crveni luk djeluje diuretično, jača srce, širi krvne sudove i tako smanjuje krvni tlak i oživljava rad “lijenih” crijeva.

Ko jede luk, bijeli luk ili prasu, neka se ne približava džamiji, jer i meleki osjećaju neprijatnost od onoga od čega je ljudi osjećaju. (hadis, prenosi Muslim)

Vezano uz ovaj hadis Muhammeda, a.s., miris saransaka, bijelog luka se može neutralizirati upotrebom nane (metvice), lista peršuna ili zrna kahfe ili korijandera. Ako se saransak upotrebljava kuhan, njegov miris se smanjuje i nestaje.

Napisao: Hadži Rasim Habul

Izvor: Preporod

Leave a Reply