Meso životinje koja je pod stresom brže se kvari
Profesor na Agronomskom fakultetu Univerziteta “Ataturk” u Erzurumu Mukerrem Kaya, u izjavi za agenciju Anadolija, rekao je da se meso životinja koje su pod stresom brže kvari.
Prema njegovim riječima, od ukupnog broja slučajeva trovanja hranom, najveći dio je uzrokovan trovanjem mesnim proizvodima. Profesor Mukerrem Kaya je, povodom nastupanja muslimanskog praznika Kurban bajrama, kada muslimani prinose žrtvu, odnosno kolju kurban i spremaju jela od kurbanskog mesa, objasnio kako postupiti prema životinji.
“Postoji mnogo bolesti koje su prenosive sa životinja na ljude. Kako bi se ove bolesti spriječile, put mesa od farme pa do stola mora proći kroz sve higijenske i tehnoloska procese. U većini slučajeva na ovo se ne obraća pažnja. Životinje moraju proći zdravstvene preglede”, rekao je Kaya.
No, istaknuo je i da je važno i postupanje prema životinjama koje će biti žrtvovane.
“Životinja prije klanja mora biti odmorna, jer ako je životinja umorna, protok krvi je otežan. Osam sati prije klanja životinju ne treba hraniti, ali u tom periodu joj treba davati da pije puno vode”, kazao je Kaya.
On je napomenuo da je životinje prije klanja potrebno izolovati od stresnih situacija jer, u protivnom, kvalitet njihovog mesa neće biti zadovoljavajući.
“Naučno je dokazano da se meso brže kvari kod životinja koje su pod stresom. Neophodno je da klanje životinje izvrše osobe koje su stručne. Također je vrlo važno da tokom klanja vajnski dio životinjske kože nema dodira s mesom, jer to može otvoriti put prenošenju raznih bolesti”, naglasio je Kaya.
(aacomtr)