Jagode su u modi svakog proljeća, bez obzira na trendove. Crvene, sočne, slatke i superzdrave, jagode nazivaju i kraljicama zdravlja! Jagoda je bogata vodom (90 posto), siromašna šećerom (10 posto), celulozom i masnoćama – to je jedna od najmanje kaloričnih voćaka (samo 35 kalorija na 100 grama).
Jagoda je posebno važna, jer obiluje vitaminima koji stimuliraju imunološki sistem. Posebno je bogata vitaminima, a ima i mnogo kalija, koji dobro utječe na nervni sistem, dobar je za bubrege i protiv visokog pritiska. Jagoda sadrži i kalcij i fosfor koji su dobri za kosti, magnezij koji pomaže u borbi protiv stresa te željezo koje daje energiju mišićima.
Ipak, treba znati da jagoda spada u namirnice koje oslobađaju histamine. Otpuštajući histamin u organizam, izaziva pojavu alergija kod osoba s predispozicijom, osobito urtikariju, s kojom se treba boriti tako da priviknemo organizam da jede jagode (naravno postepeno…).
No, jagoda je izrazito zdrava i nutricionisti ističu kako:
Povećava cjelokupnu prirodnu odbranu organizma.
Posjeduje neka baktericidna svojstva.
Diuretična je i lagano laksativna.
Vrlo je osvježavajuća i otvara apetit.
Učinkovita je u liječenju fizičke i psihičke slabosti.
(dnevniavazba)