U čemu je tajna ljekovitosti?

0

U čemu je tajna ljekovitosti?

Zahvaljujući hemijskoj analizi hrane poznato u čemu je tajna ljekovitosti iste.

Nekad davno znalo se da za određena stanja pomaže određena namirnica, ali nije se znalo zašto je tome tako. Zahvaljujući hemijskoj analizi hrane danas uglavnom znamo u čemu je tajna ljekovitosti. Zanimljivo je da se ljekovitost vrlo često krije u niskokaloričnoj biljnoj hrani.

Za jačanje imuniteta i poboljšanje općeg stanja organizma odlične su gljive shiitake, jogurt, kefir, zeleni čaj i govedina.

Bijeli, zeleni i crni čaj sadrže raznovrsne polifenole, koji se uspješno bore protiv slobodnih radikala, odgovornih za oksidaciju stanica, odnosno ubrzano starenje i nastanak nekih zloćudnih i degenerativnih bolesti, prenosi Tportal. Inače, svi navedeni čajevi dobivaju se od iste biljke, razlika je u sepenu fermentacije u listovima. Crno vino u malim količinama još je jedan izvor visokovrijednih polifenola, kao i paradajz (likopen djeluje antikancerogeno). Paradajz sadrži i puno vitamina A, a podjednako su zdrave svježi paradajz i sok od paradajza (k tome je paradajz odlična baza za brojne umake – višestruko je zdravija od vrhnja). Borovnice su također odličan izvor flavonoida i brojnih vitamina, a slično djeluje i drugo bobičasto voće poput malina, kupina, brusnica i ribiza.

Riba, posebno plava, izvor je zdravih omega-3 masnih kiselina, vitamina skupine B i kalcija. Vitamini skupine B nužni su za pravilan razvoj i rad živčanog sistema, a kalcij je odgovoran za zdravlje kostiju, kose i noktiju. Odličan izvor B vitamina su i mahunarke, cjelovite žitarice i jaja, a orašasti plodovi sjajan izvor zdravih masnoća. Dosta kalcija ima i u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Iz svega rečenog nije teško zaključiti zašto se mediteranska prehrana smatra vrlo zdravom jer se bazira na ribi, paradajzu, češnjaku, peršinu, crnom vinu i mnoštvu svježeg ili kratko kuhanog povrća. Peršin je ljekovita trava, a njegov sok je jedan od najmoćnijih, pa ga treba uzimati u malim količinama (snažan je diuretik pa se koristi kod nekih bolesti bubrega i mokraćnih puteva, pomaže kod upale prostate, u liječenju dijabetesa, žutice i drugih bolesti jetre, protiv celulita, bora, bolne menstruacije, natečenih kapaka). Češnjak se inače oduvijek smatra lijekom: djeluje antiseptički i antibiotski (uništava većinu mikroba, herpes viruse i kvasne gljive), snižava holesterol, trigliceride i krvni tlak (općenito blagotvorno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila), pomaže u liječenju gripe i plućnih oboljenja, djeluje antiparazitski (u narodu se koristi i za izbacivanje dječjih glista).

Pivski i pekarski kvasac vrlo su ljekoviti, ali, nažalost, rijetko se koriste u čistom obliku u prehrani ljudi: djeluju odlično protiv smetnji probave, žuči i jetre, poboljšavaju zdravlje kože i zubi, smanjuju upalne procese, djeluju antikancerogeno i antibiotski, pomažu u liječenju posljedica stresa, djeluju protiv anemije i prirodni su inzulin, pa pomažu u liječenju dijabetesa.

Gotovo sve vrste voća i povrća čine listu zdravih namirnica, a većina njih je i ljekovita, zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina i minerala. Iako s voćem i povrćem teško možete pogriješiti, posebno bismo preporučili brokulu, luk, tikvice, bundevu, mrkvu, šparoge, limun, grejp i ostale citruse, špinat, lubenicu i dinju.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply