Majstori otkrili tajnu dobre baklave

0

Majstori otkrili tajnu dobre baklave

Majstori otkrili tajnu dobre baklave

Jedan od najvažnijih deserta turske kuhinje,baklava, nalazi se među neodoljivim ukusima u toku mjeseca Ramazana i Ramazanskog bajrama.

Navodeći detalje recepta dobre baklave , Abdurrahman Baday je istakao da se dobra baklava prvobitno razlikuje izgledom.

”Komad baklave mora biti sjajan. Kada ubodete viljuškom, mora se čuti mekano hrskavi zvuk. Mora se osjetiti lijepi miris maslaca i pistacija,” kazao je Baday.

Prema navodima proizvođača baklave Abdurrahman Badaya, jufke za baklavu trebaju biti tanke. ”Nakon što se tijesto ugnijeti, u proizvodnji zatim slijedi istančavanje jufki mašinama”, naveo je Baday.

”Nakon mašinske obrade, nastavlja se ručno istančavanje, sve dok jufka ne dostigne debljinu od 0,13 mm. U tom momentu jufka je izuzetno tanka, skoro providna. Baklava se slaže sa 35 katova jufki, a nakon pečenja debljina doseže samo 4 cm”, kazao je majstor Baday, dugogodišnji proizvođač baklave.

 

(Agencije)

Leave a Reply