O štetnosti crvenog mesa po zdravlje
IslamBosna.ba – Uloga crvenog mesa kod kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa se očigledno precijenila. Do sada najveća analiza istraživanja pokazuje da neprerađeno crveno meso (govedina, janjetina i druge) ne povećavaju rizik obolijevanja od spomenutih bolesti. S druge strane, industrijske prerađevine mesa kao npr. salame ili parizeri, znatno povećavaju rizik obolijevanja od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Na osnovu toga se zaključuje da nije meso koje je štetno već dodaci hrani, prije svega soli i nitrati.
Do sada su stručnjaci za ishranu savjetovali da se crveno meso izbjegava, ukazujući na rizik od obolijevanja raka crijeva i gore spomenutih bolesti. Epidemiolozi s Univerziteta Harvard su analizirajući dvadeset istraživanja s preko 1,2 miliona analiziranih osoba došli do zaključka da postoji razlika između prerađenog i neprerađenog mesa. Prema njihovim saznanjima se dnevnim konzumiranjem 50 grama industrijskih prerađevina rizik za srčane probleme povećava za čak 42 posto, a rizik za obolijevanje od dijabetesa za 19%. Soli koje se nalaze u industrijskim prerađevinama povećavaju krvni pritisak, a nitrati u istraživanjima na životinjama povećavaju rizik od arterioskleroze.
IslamBosna