Bosansko je najbolje
Ugledna univerzitetska profesorica pripremila enciklopediju naših tradicionalnih jela.
Ugledna profesorica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Lamija Hadžiosmanović upustila se prije dvije godine u avanturu prikupljanja recepata tradicionalne bosanske kuhinje i objavila vrijedno enciklopedijsko izdanje „Bosanski kuhar“.
U to vrijeme, Hadžiosmanović, ali ni autori fotografije i dizajna Mehmed Akšamija ili Jasmina Sejtarija, direktorica sarajevske izdavačke kuće „Sejtarija“, nisu mogli ni pretpostaviti da će objaviti najbolji kuhar u svijetu. No, upravo je prošlog mjeseca u Parizu, na svjetskom takmičenju „Gourmand World Cookbook Awards“, autorsko djelo Lamije Hadžiosmanović proglašeno najboljim u kategoriji recepata.
Iako je po zanimanju orijentalista i književni historičar, Hadžiosmanović je i u ovom pionirskom poduhvatu pokazala visok stepen istraživačkog duha i sistematičnost, što je prepoznala kulinarska struka u Parizu.
Lamija Hadžiosmanović rođena je 1931. godine u Sarajevu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala, magistrirala i doktorirala. Objavila je niz naučnoistraživačkih studija, od kojih se posebno izdvaja „Poezija Bošnjaka na orijentalnim jezicima“. Članica je BZK „Preporod“ i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca.
Avaz