Tema koja će prožimati Svjetski dan voda, proglašenog kako bi se skrenula pažnja na smanjenje vodenih resursa i probleme vezane za iste, biće “Voda i ispravnost hrane”.
Ovogodišnja tema naglašava da je sve veći broj regija i zemalja koje se počinju suočavati sa nestašicom vode i ističe važnost veze između vode i hrane.
“Voda i ispravnost hrane” tema je kojom će biti prožeto obilježavanje Svjetskog dana vode u 2012. godini. Ujedinjene nacije su proglasile ovaj dan upravo kako bi naglasile njenu važnost. Veliki dio u svijetu dostupne vode koristi se za proizvodnju prehrambrenih proizvoda.
Jedna osoba popije 2 litra vode dnevno. Međutim, potrebno je 1500 litara vode da se uzgoji kilogram pšenice. Količina vode potreba za uzgoj jednog kilograma crvenog mesa je deset puta veća i iznosi 15 hiljada litara.
Stručnjaci govore da se većina danas dostupne vode u svijetu koristi za proizvodnju i pripremanje hrane, a ne za piće, dodajući da će povećanje populacije značiti i povećanje potreba za konzumiranjem vode.
U mnogim dijelovima svijeta, gdje je široko rasprostranjena proizvodnja hrane, vodeni resursi su na rubu nestašice ili se koriste preko postojećih kapaciteta.
Neadekvatne metode uzgoja i industrijska proizvodnja zagađuju vodu u velikoj mjeri i time predstavljaju prijetnju potražnji za čistom vodom u budućnosti.
Ujedinjene nacije navode da 89 posto svjetske populacije ima pristup čistoj vodi, pa je taj cilj u okviru “Hiljadugodišnjih ciljeva” postignut čak tri godine ranije od predviđenog.
Međutim, kad se pogleda i “prazni dio čaše”, podatak takođe govori da jedna sedmina svjetske populacije, koja broji oko 7 milijardi ljudi, ne može zadovoljiti svoje potrebe za čistom vodom.
Svakoga dana 3000 djece umire od bolesti koje su povezane sa kontaktom sa zagađenom vodom.
Dok vodeni resursi nestaju, povećavaju se radnje na njihovom privatiziranju.
Predviđa se da će prodaja vode dosegnuti tržišni udio jednak polovini naftnog tržišta.
(trtbosanskicom)