Brendiranje sjeničkog sira, džinsa i ćevapa
Evropska unija i vlada Švajcarske izdvojile su 300.000 eura kojima će pomoći opštinama u jugozapadnoj Srbiji: Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu, Raški, Ivanjici, Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši da zarad sveopšteg privrednog razvoja promovišu udarne brendove koje će Srbija ponuditi regionu i svijetu.
Marko Vujačić, koordinator ovog projekata, kaže da se najviše očekuje od Novog Pazara.
“Brend treba da bude nešto izrazito i posebno, nešto po čemu će ovaj grad i ova regija biti prepoznatljivi i što drugi neće imati, biće zaštićen i predstavljaće neku vrstu zaštitnog znaka Novog Pazara, ali i cijelog ovog kraja. Svoje brendove promovisaće i druge opštine u jugozapadnoj Srbiji gdje Evropska unija i vlada Švajcarske u okviru projekta evropskog partnerstva Progres”, ističe Vujačić.
Jedan od brendova trebalo bi da bude i novopazarski džins, koji je stigao i do Amerike.
Paprike u pavlaci, brend koji nema niko, koji želi svako
“Stao je i posao sa džinsom jer je kriza učinila svoje, a i sami Novopazarci, neslavnim događajima u ovom kraju, teraju kupce s ovdašnje pijace, ali i investitore koji bi da ulažu u proizvodnju teksas platna”, ogorčen je Popovac.
Opština Sjenica već dugo pokušava da brendira i u svijetu zaštiti sjenički sir koji se na specifičan način vijekovima spravlja na Pešterskoj visoravni. Svi napori do sada su padali u vodu jer se ovaj sir pravi od nekuvanog mlijeka što u Evropskoj uniji ne mogu da razumiju.
Tehnolog Sedat Vrcić kaže da su vijekovi potvrdili ispravnost i kvalitet sjeničkog sira, da je riječ o zdravom proizvodu iz netaknute prirode koji bez ikakvih smetnji može i u Evropu.
Jedan od brendova Novog Pazara svakako su i orijentalni kulinarski specijaliteti među kojima je najpoznatiji novopazarski ćevap koji je po svom specifičnom načinu pripremanja, kvalitetu mesa s Peštera i posebnom ukusu turistički i ugostiteljski adut ovog kraja. Mnogi su, prije nego što je krenuo program Progresa, tražili da se zaštiti i patentira kao originalni proizvod ovog podneblja. Slično je i s pešterskom pršutom, ovčavinom (paprikom u pavlaci), sandžačkim sudžukom…
(SAN)