Više alkohola u hotelu – više zvjezdica
„Trenutno je u procesu certificiranja hotel „Pahuljica” na Vlašiću, a prvi i jedini restoran sa halal certifikatom jeste „Terasa” u Sarajevu (naselje Stup)”, kaže nam Nermin Hadžić, PR Agencije za certificiranje iz Tuzle.
Kada je riječ o rangiranju hotela od strane nadležnih državnih ministarstva u BiH Hadžić naglašava da kriteriji koji su oni definirali podrazumijevaju da hotel koji je rangiran određenim brojem zvjezdica mora imati više vrsta vina i slično. „Ovo dovodi u neravnopravan položaj hotele koji žele svoje usluge ponuditi halal turistima jer onda npr. hotel može biti rangiran od 4 do 7 po Halal Crescent Ratingu a da od strane ministarstva ne može dobiti veći broj zvjezdica iz razloga što ne drži i ne služi alkohol. Ipak se nadamo da će u narednom periodu biti pokrenuta inicijativa za izmjenu kriterija za rangiranje hotela od strane nadležnih državnih ministarstava kako hoteli koji žele da ponude svoje usluge i halal turistima ne bi bili u neravnopravnom položaju”, ističe Hadžić.
Kako izgleda jedan halal hotel
Jedan hotel može prema halal standardu dobiti ocjenu od 1 do 7 u ovisnosti od obima i kvaliteta usluge. Rangiranje ugostiteljskih objekata (hoteli i restorani) vrši se na osnovu Crescentrating sistema za rangiranje. Organizacija CrescentRating je razvila model po kojem se vrši ocjenjivanje i rangiranje halal usluga, a Agencija iz Tuzle je jedini ovlašteni predstavnik ove organizacije za zemlje jugoistočne Evrope.
Usluge se generalno svrstavaju u četiri kategorije: hrana i pića, uslovi smještaja, uvjeti za obavljanje vjerskih obreda i prostori za rekreaciju i slobodne aktivnosti. Usluga pripremanja i posluživanja hrane i pića može biti prilagođena tako da sva hrana i pića budu halal, da dio ponude sa menija bude halal ili da se halal hrana priprema na zahtjev gostiju. Poseban segment predstavlja pripremanje hrane u posebnim terminima tokom mjeseca ramazana. Što se tiče prilagođavanja u sobama preporuka je da nema izloženih slika sa likovima živih bića, da u mini-baru nema alkohola, te da na kablovskoj televiziji nema „kanala za odrasle”. Za sobe su djelimično vezani i uvjeti za obavljanje namaza, a obuhvataju uvjete za uzimanje abdesta, održavanje lične higijene, informacije o namaskim vremenima, sedžada ili druga prostirka za klanjanje. Svaki objekat koji gostima omogući ovakav komoditet u sobama i halal hranu već je obazbijedio osnovne preduvjete za sticanje rejtinga 4. Objekti koji omoguće gostima adekvatne uvjete za čuvanje djece, odvojene prostore ili termine za rekreaciju muškaraca i žena, te pristup osobama sa invaliditetom i vode računa u okolišu, mogu računati i na veći rejting. Ocjene 6 i 7 su rezervisane za one objekte u kojima se ne poslužuje alkohol, nemaju kazino ili diskoteku i oni se smatraju specijaliziranim halal hotelima.
(preporodcom)