U ugostiteljskim objektima mogu od sada raditi samo školovani konobari
Na posljednjem zasjedanju Vlade Tuzlanskog kantona usvojen je Nacrt zakona o ugostiteljskoj djelatnosti kantonu. Sada je na poslanicima u Skupštini da li će odobriti ili ne ovakav zakon. Novim Zakonom je definisano da u kafićima i restoranima više ne mogu raditi automehaničari, tesari ili limari, već da to mora biti osoba sa završenom Srednjom turističko-ugostiteljskom školom, odnosno školovani konobar.
Već godinama problemi oko ugostiteljske djelatnosti su gurani pod tepih. Od radnog vremena koje se nije poštovalo, pa sve do uslužnih radnika, knjiga žalbi te kategorizacije hotela. Naime, u našem kantonu novim Nacrtom zakona je planirano da se pooštre mjere kada je u pitanju dodjeljivanje zvijezdica hotelima i motelima, a samim tim i poboljšanje same turističke ponude.
“Cilj njegovog donošenja je unapređenje turizma i turističke ponude posebno u ugostiteljstvu, svi smo svjedoci da nema kvalitetnog turizma bez kvalitetne ponude” , rekao je ministar turizma Aziz Čačković.
Kako smo već rekli u ugostiteljstvu će moći raditi samo školovane osobe koje su završile za zanimanje konobara. Pored toga uveden je i obavezen zdravstveni pregled radnika koji rade u kuhinjama ili u posluzi hrane. Kada je u pitanju radno vrijeme objekata to je i dalje stavljeno na raspolaganje lokalnoj zajednici da odredi ko i kako smije raditi i do koliko sati.
“Da procjene da u pojedinim situacijama objekti mogu raditi od 22-24, a ako ima potrebe i duže ukoliko je riječ o sajamskim danima ili kulturnim manifestacijama i slično”, istakao je Čačković
Kada je u pitanju izdavanje rješenja za rad ugostiteljskih objekata, općinskim službama je stavljen rok od 15 dana da to rješenje izdaju, u suprotnom ukoliko vlasnik objekta ima upotrebnu dozvolu objekta i sve druge sređene papire može slobodno početi sa radom. Ukoliko Skupština našeg kantona na sjednici zakazanoj za kraj januara podrži pomenute izmjene, novi Zakon u primjeni bi se već našao od polovine februara.
(www2portba)