Dugo vremena su se proizvodjaci borili da dobiju dozvolu za koristenje stevije u prehrambenoj industriji. Stevija je nasiroko koristena biljka u Japanu, Kini, Indoneziji, Juznoj Americi itd. u svrhu nekaloricnog zasladjivanja, ali je u SAD-u i Evropskoj uniji uvijek bila zabranjena. U SAD-u je bila dozvoljena samo kao citava biljka. Najvise su iz ovakvog slijeda dogadjaja profitirale naravno firme koje su nosile patente na Aspartam, Acesulfam-K, saharin i ostale zasladjivace, koji su bili sve osim sigurni.
Osim toga, dokazano je da najpoznatiji od njih, Aspartam, osim svojih negativnih efekata an zdravlje, takodjer stimulise centar za glad, tako da manjak unesenih kalorija, nastao koristenjem vjestackih zasladjivaca umjesto secera, ubrzo bude nadoknadjen povecanim unosenjem hrane. Aktivna supstanca stevije, stevozid, je sladja od secera oko 300 puta, osim toga je njena slatkoca blaza i ugodnija, ali potpuni detalji ce se znati tek nakog vise godina promatranja efekta na ljude.
Medjutim, sredinom novembra je Evropska komisija napokon odobrila koristenje stevije u prehrambenoj industriji, nakon sto je dokazano da ista ne uzrokuje rak i ne ostecuje DNK, te ne steti plodnosti.
Prvi koncern koji se bacio na iskoristavanje stevije, koja se uvozi iz Juzne Amerike, jeste REWE grupa (kojoj u Austriji pripadaju lanci trgovina Merkur i Billa, a u Njemackoj lanci REWE, Extra, Penny – takodjer u Italiji, Rumuniji, Austriji, Madjarskoj, Ceskoj i Bugarskoj i mnogi drugi lanci trgovina).
Osim toga su poceli i sa proizvodnjom vjestackih zasladjivaca na bazi stevije.
Stevija je dosada pokazala i antihipertenzivno, antidijarejno i antitumorsko djelovanje, ali za svaku od ovih indikacija potrebna su i detaljnija istrazivanja. Zasad se smatra da se vrlo mali dio aktivnih supstanci stevije (najaktivniji je steviozid, koji je i odgovoran za efekat slatkoce) apsorbuje u krv u vidu metabolita steviola, koji se opet odstranjuje preko jetre i bubrega.
Medjutim, s obzirom da se radi o relativno novoj substanci na trzistu, ne treba prenagljivati i pretjerivati s koristenjem iste, dok se kroz masovno koristenje na trzistu ne ustanovi definitvna sigurnost proizvoda.
Preuzeto sa “Zdravlje iz rukava“.