Sjemenke lana smanjuju smrtnost i rizik odraka dojke

0

Sjemenke lana smanjuju smrtnost i rizik odraka dojke

Sjemenke lana sadrže biljne spojeve, fitoestrogene, koji djeluju poput ženskog polnog hormona estrogena, i ubijaju ćelije raka i sprječavaju rast novih tumora.

Sjemenke lana smanjuju rizik od raka dojke za 40 posto, otkriva trogodišnja studija Istraživačkog centra za rak Hajdelberg sprovedena na 1.000 žena sa dijagnozom raka dojke. Sjemenke pšenice, povrća i lana sadrže biljne spojeve, fitoestrogene, koji djeluju poput ženskog polnog hormona estrogena, od kojih su najvažniji lignani.

 

Nakon što ti spojevi uđu u crijeva pretvaraju se u enterolaktone i ubijaju ćelije raka i sprječavaju rast sekundarnih tumora zaustavljanjem rasta novih krvnih sudova.

Kod žena s najvišim procentom enterolaktona stopa smrtnosti smanjena je za dvije petine u odnosu na žene s nižim procentom.

– Mi sada prvi put imamo jasne dokaze koji pokazuju da što je procenat lignana niži, to je rizik od razvoja raka dojke u postmenopauzi veći. To također objašnjava zašto Azijatkinje rijetko oboljevaju od raka dojke. Naime, njihova prehrana je bogata sojom i sadrži velike količine još jedne vrste fitoestrogena, izoflavona – ističe voditelj studije Dženi Čang-Klod.

Prehrana bogata integralnim proizvodima, sjemenkama i povrćem, koja je zdrava u svakom slučaju, može pružiti dovoljnu količinu lignana i pomoći u prevenciji od raka, dodaje.

Sjemenke lana možete jesti sa žitaricama, posipati po salati, dodati kolačima ili pomješati s jogurtom

(dnevniavazba)

Leave a Reply