SAFF 299: Naučni radovi egzaktno potvrdili koristi Ramazanskog posta

0

broj299

Piše: Dr. Adem Zalihić,
Sarajevo, 21.08.2011.
U novije vrijeme sve je više ozbiljnih medicinskih studija koje potvrđuju koristi islamskog posta po zdravlje ljudi. Naime, kako muslimani u posljednje vrijeme, hvala Allahu, sve više uvažavaju imperativ prve Kur’anske objave: „Ikre, tj.uči“ sve češće se pojavljuju ozbiljni naučni radovi koji i u naučnom smislu otkrivaju koristi Ramazanskog posta po zdravlje ljudi.

Koristi su mnogobrojne, te ga često nazivaju operacijom bez noža.

Naučni  časopis Annals of Nutrition and Metabolism objavio je neke naučne radove o uticaju posta po zdravlje ljudi. Donosimo sažete preglede nekih od tih radova.

Rad marokanskih ljekara

Fasting during Ramadan Induces a Marked Increase in High-Density Lipoprotein Cholesterol and Decrease in Low-Density Lipoprotein Cholesterol 
(Post za vrijeme Ramazana uzrokuje značajno povećanje HDL-holesterola, i pad LDL-holesterola)

Ispitivanje je provedeno na 32 odrasla zdrava muškarca, da se ispitaju  promjene u serumu ukupnog  holesterola, triglicerida, holesterola  u lipoproteinima visoke gustoće (HDL-dobri holesterol) i lipoproteinima niske gustoće (LDL-loši holesterol), glukoze i tjelesne težine tijekom Ramazana. Rezultati su pokazali značajan pad koncentracije ukupnog holesterola (7,9%, p <0,001) u serumu tijekom Ramazana u poređenju  sa periodom prije posta. Također, evidentiralo se značajno smanjenje koncentracije serumskih triglicerida (30%, p <0,001) tokom Ramazanskog  posta u odnosu na period prije ramazana. Smanjenje obadvoje,  serumskih  triglicerida i ukupnog holesterola se zadržalo 1 mjesec nakon ramazana. Do kraja ramazana, serumski HDL holesterol izrazito je porastao (14,3%, p <0,001) i ostao povišen 1 mjesec nakon Ramazana, za razliku od LDL holesterola koje je pokazao značajan pad (11,7%, p <0,001)i  također  se održao 1 mjesec nakon Ramazana. Srednja tjelesna težina je pala za 2,6% (p <0,01) na 29.dan  ramazana .
Ovi rezultati ukazuju na to da ponašanje  u ishrani tokom ramazana blagotvorno utiče na plazma lipide i lipoproteine.

Rad turskih stručnjaka

a. Effects of Intermittent Fasting on Serum Lipid Levels, Coagulation Status and Plasma Homocysteine Levels 
(Uticaji povremenog posta  na nivo lipida,  koagulacioni status i nivo homocisteina u plasmi)

Metode: ukupni kolesterol u serumu, trigliceridi, lipoproteini visoke gustoće (HDL-dobri holesterol), lipoproteini niske gustoće (LDL-loši holesterol), protrombinsko vrijeme, aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme (aPTT), plazma fibrinogen, D-dimer i razine homocisteina mjerene su kod 24 zdravih postača volontera (12 žena, 12 muškaraca) u dobi od 21 do 35 godina. Uzorci venske krvi uzeti su 1 sedmicu prije Ramazana, 21. dan Ramazana, i 20 dana nakon ramazana.

Rezultati: Nisu  zabilježene značajne promjene u nivou serumskog ukupnog holesterola, triglicerida i LDL-a. Nivo HDL-a znatno je povišen za vrijeme Ramazana (p <0,001) i 20 dana nakon ramazana (p <0,05). Nivoi protrombinskog vremena, a PTT-a, fibrinogena i D-dimer-a bili su u fiziološkim granicama u svim uzorcima, ali nivo D-dimer-a bio je značajno niži na kraju ramazana u odnosu na nivo prije i poslije posta (p <0,001). Nivo homocisteina, koji još uvijek u referentnim rasponima, bile su niske tokom Ramazana (p <0,05) i dosegle  nivoe od prije posta,  nakon ramazana.
U zaključku se navodi da su njihovi rezultati pokazali  da je perodični  post doveo do nekih korisnih promjena u nivou serumskog HDL-a, homocisteina, i koagulacijskog  statusa, te da   da povremeni  post može imati korisne učinke na hemostatičke riziko markere za kardiovaskularne bolesti.

b. Interleukin-6, C-Reactive Protein and Biochemical Parameters during Prolonged Intermittent Fasting 
(Interleukin-6, C Reaktivni protein, i biohemijski parametri za vrijeme prolongiranog periodičnog posta)

Metode: U cilju procjene utjecaja dugotrajnih promjena unosa hrane na upalne markere i biohemijske parametre u studiji je učestvovalo 40 zdravih dobrovoljaca  normalne težine [20 žena u dobi između 20 i 38 godina, 20 muškaraca u dobi između 23 i 39 godina, indeks tjelesne mase (BMI) <25 kg/m2] koji su  postili za vrijeme Ramazana,  i drugih 28 zdravih dobrovoljaca, odgovarajuće dobi  (14 muškaraca, 14 žene) koji nisu postili. Uzorci venske krvi uzeti su sedam dana prije Ramazana, tijekom zadnje sedmice ramazana i 3 sedmice nakon ramazana. Mjereni su serumski  interleukin-6 (IL-6), C-reaktivni protein (CRP), homocistein, vitamina B12, folna kiselina, ukupni holesterol (TC), trigliceridi, lipoproteini niske gustoće (LDL-loši holesterol) i lipoproteini visoke gustoće (HDL-dobri holesterol) u krvi .

Rezultati: Nisu zabilježene značajne promjene u serumu ukupnog holesterola, triglicerida i LDL nivoiama. TC / HDL omjer (HDL rizični faktor)  bio je smanjen za vrijeme i poslije ramazana u oba spola u grupi koja je postila, dok nije bilo promjena u grupi koja nije postila. IL-6 (p <0,001), CRP (p <0,001) i homocistein (p <0,01) bili su značajno niži tokom Ramazana u ispitanika koji su postili  kod  oba spola u odnosu na bazalne vrijednosti (1 nedelju  prije Ramazana).
Zaključak: Rezultati pokazuju da dugotrajni periodični post kao što je  Ramazan ima  pozitivne učinke na status upalnih parametara u ljudskom tijelu kao i  na faktore  rizika za kardiovaskularne bolesti, kao što su homocistein, CRP i  odnos TC / HDL .

Bilješke:

Ahmed Adlounia, Noreddine Ghalimb, Abdellah Benslimaneb, Jean Michel Lecerfc, Rachid Saïlea aLaboratoire de recherches sur les lipoprotéines, Département de Biologie, Faculté des Sciences Ben M’sik, and
bLaboratoire des Lipoprotéines, Institut Pasteur du Maroc, Casablanca, Morocco;
cService de Nutrition, Institut Pasteur de Lille, France

  Fehime Benli Aksungara, Aynur Erenb, Sengul Urec, Onder Teskind, Gursel Atese
Departments of aBiochemistry, bMicrobiology, cMetabolism and Nutrition, dCardiovascular Surgery and eCardiology, School of Medicine, Maltepe University, Istanbul, Turkey
  Fehime B. Aksungara, Aynur E. Topkayab, Mahmut Akyildizc
Departments of aBiochemistry, bMicrobiology and cCardiovascular Surgery, Maltepe University, School of Medicine, Istanbul, Turkey

Leave a Reply