Šećer se ne topi, nego raspada
IslamBosna.ba – Naučnici pri Univerzitetu Illinois su demostrirali da se šećer nikada ne topi, već da se jednostavno raspadne. Ovo otkriće može biti važno za prehrambenu industriju jer može poboljšati ukus slatkiša.
Povod otkrića je u stvari bila sumnja o nedostajućoj karici kada se govori o temperaturi na kojoj se šećer topi. Naime, u literaturi su navođene različite temperature pri kojoj se šećer počinje topiti, a što su autori objašnjavali instrumentalnim razlikama, te nečistoćama u šećeru.
Ipak, u ovom novom otkriću, takva objašnjenja jednostavno nisu bila dovoljna. Prilikom svojih eksperimenata, otkrili su da je “temperatura topljenja” ovisna o brzini zagrijavanja šećera. To ih je navelo da istraže sastojke šećera prije i poslije “topljenja”, a što je rezultiralo da zaključe da se šećer u stvari raspada na molekularnom nivou, a ne topi.
IslamBosna.ba