Ljudi strahuju zbog opasne bakterije i ne kupuju povrće
Sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč, rekao je za «San» da je vrlo moguće da se patogeni krastavci iz Španije, ali i Austrije nalaze na tržištu širom BiH.
Istakao je da, navodna opasnost od bakterije EHEC ne prijeti samo od krastavaca, nego i od paradajza, salate i upozorio sve građane da dobro obrate pažnju na higijenu, te da povrće prije upotrebe dobro operu.
“Realno je moguće da se nalaze na bh. tržištu, jer uvijek smo uvozili povrće iz Španije, ali i Austrije, te Mađarske koja se također spominje kao mogući izvor zaraze. Drugo, sve povrće u posljednjih nekoliko mjeseci, osim luka je uvezeno, jer je naše povrće tek od prije 15 dana u prodaji. Krastavci i salate pogotovo. To unosi dodatnu sumnju”, upozorava Jeleč.
No, on kaže da ne mora značiti da je uvezeno povrće zaraženo, naglašavajući da to treba da utvrde nadležne institucije.
“Još se ne zna izvor zaraze, ali vidim da se poziva na oprez. Agencija za sigurnost hrane BiH nije ni završila sa ispitivanjima da li je uvezeno povrće patogeno ili ne, jer su sve uvezene količine rasprodate”, kaže Jeleč.
Ljudi su u panici, kaže on, ne kupuju uopće povrće, iako je u BiH, veoma teško utvrditi šta je domaće, a šta strano, piše San.
“Kod nas je na svakoj pijaci obješena cedulja na kojoj piše domaći krastavci, domaći paradajz, što je laž. Uostalom, ne može se prepoznat domaće povrće od stranog, to je sve isto”, dodao je Jeleč.
Rizik od opasnosti je i veći, kaže on, budući da je mnogo nedostataka u praćenju situacije.
“Nemamo ni državnu Vladu i niko ne rauguje. Kako onda da Agencija radi svoj posao”, pita se Jeleč.
No, Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS tvrdi da zaraženog krastavca iz Španije nema u BiH, jer da ima, evidentirali bi tek nakon što se zarazi pola države.
“Sreća je što ga nema i to velika jer, ponavljam da je ušao u BiH, naše nadležne Agencije bi ga otkrile tek u bolnicama, kada bi se ljudi počeli javljati zbog tegoba koje imaju. Nama umjesto janjetine uvoze kengure, a ni to ne možemo da ustanovimo”, istakao je Usorac.
Detaljno obraditi namirnice
Iako u BiH još uvijek nije evidentiran nijedan slučaj obolijevanja izazvanog opasnom bakterijom, stručnjaci upozoravaju građane da se obrati pažnja na ličnu higijenu, ali i detaljnija obrada namirnica.
Kada su u pitanju pokazatelji da je osoba zaražena, prema riječima Jelene Ravlije, glavnog federalnog epidemiologa, oni se mogu prepoznati po povišenoj temperaturi, bolovima u stomaku, krvavoj stolici, povraćanju, a u težim slučajevima dolazi do totalnog prekida mokrenja.
Bakterija se širi
U Njemačkoj je umrla i 14 osoba zaražena bakterijom Escherihijom coli, dok ne samo njemačke već i evropske naučne vlasti, još traže uzrok bakterijske zaraze za koju se vjeruje da je povezana s konzumiranjem sirovog povrća. Zaraženo je više od 1.600 osoba, a bakterija se širi na sve veći broj evropskih zemalja.
Mojportal