U BiH nema slučajeva E.coli, ali se preporučuje oprez
U BiH nema hrane kontaminarane sa Escherichia coli (E. coli) niti je bilo registrovanih oboljelih, kazali su danas novinarima učesnici sastanka u Sarajevu koji je organizovala Agencija za sigurnost hrane BiH, u saradnji sa svim nadležnim institucijama države, entiteta i Brčko Distrikta, te uz prisustvo najeminentnijih stručnjaka iz oblasti mikrobiologije u vezi sa procjenom rizika od E.coli.
“Nažalost, još ne znamo izvor E.coli, ali svakodnevno, u saradnji sa međunarodnim i domaćim institucijama, pratimo situaciju radi poduzimanja mjera u zaštiti naših potrošača”, izjavio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.
Zbog toga što se još tačno ne zna koji je to izvor E.coli, Mačkić kaže da se u ovom trenutku ne mogu poduzimati ciljane mjere, ali su do sada više puta javnosti date preporuke da se pooštre mjere kontrole hrane i pojača lična higijena. Jedna od mjera je i termička obrada hrane, jer, naprimjer, ako se meso peče na temperaturi višoj od 60 stepeni E.coli ne može da preživi tu temperaturu.
Prim. doc. dr. sc. Ivo Curić sa Klinike za infektivne bolesti u Mostaru kazao je da prije svega “možemo ostati mirni”.
S obzirom da je došlo ljeto, prof. Curić kaže da će svi bazeni dobiti upute o dezinfekciji vode, a potrebno je organizovati i kontrolu klaonica od klanja do konzumenta mesa.
“Svaki segment koji može biti kontaminiran moramo držati pod kontrolom”, naglasio je prof. Curić.
Šefica odsjeka u Agenciji za sigurnost hrane BiH Nihada Ahmetović izjavila je da su preporuke koje se daju potrošačima u ljetnom periodu ustvari klasične preporuke koje daje Svjetska zdravstvena organizacija.
“Prije svega treba voditi računa da kupujemo namirnice u objektima koji su registrovani za obavljanje takve djelatnosti. Zatim da vodimo računa o izgledu namirnica”, kazala je ona.
U ljetnom periodu inače su češća trovanja hrane, a samim tim treba više voditi računa o čuvanju namirnica.
Ahmetović je upozorila da namirnice treba čuvati na odgovarajućim temperaturama i pripremati ih na način da bude pravilna termička obrada. Namirnice poslije termičke obrade ne treba čuvati više od dva sata na sobnoj temperaturi i što prije je smjestiti u frižider. Važno je, takođe, odvojiti svježe namirnice od namirnica koje su termički obrađene zbog tzv. “unakrsne kontaminacije”.
Isto tako problem u ljetnom periodu predstavlja što mnogi jedu van kuće, u neodgovarajućim higijenskim uslovima, a važno je da se tokom pripreme hrane koristi higijenski ispravna voda za piće.
“Najvažnije je u ovom periodu koristiti mjere lične i opšte higijene. Vjerovatno je čitav ovaj problem sa E.coli neodgovarajuća higijena, odnosno priprema namirnica”, kazala je Ahmetović.
(fena)