Mudar odabir namirnica: Štetne tvari “vrebaju” iz svakodnevnih jela
Prženi krompirići i čips među najgorom su hranom koju možete staviti u usta, tvrde nutricionisti.
Osim praznih kalorija sadrže gomilu soli, koja povisuje krvni pritisak, zasićene masnoće, koje povisuju holesterol, i ugljikohidrate, koji naglo povisuju nivoe inzulina u krvi, a to može povećati rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa. Ipak, najgori su akrilamidi, štetni spojevi koji se stvaraju pri prženju, a povezani su sa nastankom karcinoma. Umjesto prženog, bolje je jesti pečeni krompir, a čips je najbolje zaobići.
Iz ishrane bi takođe trebalo izbaciti slatka gazirana pića jer sadrže mnogo kalorija i “loših” ugljikohidrata, a katkad i zaslađivače čiji efekat na zdravlje još nije sasvim istražen. Ali zamke vrebaju i u naizgled zdravim namirnicama. Jedna od njih je losos, koji nipošto ne bi trebao biti umjetno uzgojen.
“Priroda nije zamislila da lososi žive u kavezima, a jedu soju i otpatke peradi. Zato je losos iz uzgoja siromašan vitaminom D, a krcat toksinima. Sadrži i tragove pesticida kao što su dioksin i DDT”, tvrdi David Carpenter sa Univerziteta u Albanyju.
Zbog toga je mnogo bolje jesti domaću morsku ili riječnu ribu. Ne treba vas zabrinjavati to što ona katkad sadrži živu. Istraživanje naučnika sa Harvarda pokazalo je kako koristi od jedenja ribe uvelike nadmašuju moguću štetnost žive.
Jabuke se često prskaju pesticidima, koji se zadržavaju na njihovoj kori. Najsigurnije bi bilo kupovati jabuke uzgojene organski, a ako su vam dostupne samo konvencionalno uzgojene, obvezno ih dobro operite i ogulite.
Mesne prerađevine poput kobasica povećavaju izglede za razvoj bolesti, tvrde naučnici sa Harvarda. Samo 50 grama mesnih prerađevina na dan dovodi do u prosjeku 42 posto većeg rizika za bolesti srca te 19 posto većeg rizika za dijabetes. Za to je kriva visoka koncentracija soli i konzervansa.
Masa kojom je obložena untrašnjost limenki sadrži bisfenol A, tvar koja je povezana sa neplodnošću, srčanim bolestima, dijabetesom i pretilošću, tvrdi endokrinolog Frederick Vom Saal sa Univerziteta u Missouriju. Kiseli paradaiz nagriza unutrašnji sloj limenki, pa se bisfenol A oslobađa u hranu. Zbog toga je bolje koristiti pasirani paradaiz iz tetrapaka ili staklenki.
Kokice iz mikrovalne.
Hemikalije u unutrašnjosti vrećice kokica za mikrovalnu prelaze na kokice, a istraživanja na životinjama povezuju ih sa različitim tipovima raka. Kokice pržite u tavi.
24si