So u hrani ne osjećamo svi na isti način

0

Salt_featureIslamBosna.ba – Da li ste znali da zbog genetske predodređenosti pojedinim ljudima odgovara više, a nekima manje soli? Ukoliko jedemo hranu koja je slanija, povećavamo izglede da imamo povišen krvni pritisak, a također se povećava i rizik od srčanog udara. Upravo je to i razlog zbog čega stručnjaci iz cijelog svijeta rade na proizvodnji i kreiranju hrane koja će imati manji udio soli, a da pri tome hrana ne izgubi na okusu.

Izvršeno je i jedno naizgled čudno istraživanje od strane Johna Hayesa s Univerziteta Penn State koji se bavio drugim aspektom saliniteta subjektivnim doživljajima učesnika.

U istraživanje je bilo uključeno 45 muškaraca i 42 žene koji su više puta tokom nekoliko sedmica jeli hranu bogatu solju, poput pereca, čipsa, slanih supa i sl. Učesnici studije, pojedinci u dobi od 20 do 40 godina, ranije su prošli pretrage kojima je utvrđeno da su urednog zdravstvenog stanja i da nisu pušači. Oni su ocijenjivali jačinu okusa različitih jela prema skali od jedva primjetnog okusa do maksimalno izraženog.

“Većina ljudi voli okus soli. Neki od nas konzumiraju više soli, jer preferiraju takav okus hrane više od ostalih i/ili kako bi prikrili druge, njima neugodne, okuse u hrani. Naše je istraživanje pokazalo da ljudi koji imaju intenzivnije izraženo čulo okusa konzumiraju više soli od skupine koja nema toliko istančano čulo okusa. Grickalice po svojoj definiciji imaju više soli te se, barem za takvu vrstu hrane, čini kako je ljudi s izraženijim čulom okusa više vole”, pojašnjava Hayes.

Učesnici ispitivanja iz grupe izraženijeg čula okusa (supertasters) gorke tvari opisuju kao iznimno gorke, dok ljudi iz grupe ljudi sa slabije izraženim čulom okusa (nontasters) iste tvari opisuju kao bezukusne ili ‘slabo gorke’. Ovo se naravno ne odnosi samo na okus gorčine, već i na druge okuse. Tako će ljudi iz prve grupe intenzivnije osjetiti so i šećer, začinjenost čili-papričice ili će ih više iritirati ugljendioksid iz gaziranih pića. Zanimljivo je i da će prilikom jela ljudi iz grupe slabijeg čula okusa hrani češće dodavati so, jer im treba mnogo više soli da bi je uopće detektirali.

“Ljudi iz skupine supertastersa žive u neonskom svijetu hrane, dok ljudi iz skupine nontastersa žive u pastelnom svijetu”, zaključuje Hayes, koji preporučuje da, ukoliko želite smanjiti količinu soli koju svakodnevno unosite u organizam, birate gotove proizvode na kojima je jasno označeno da u obroku nema više od 480 miligrama soli.

IslamBosna.ba

Leave a Reply