Kako ugasiti „požar u ustima“?
Islambosna.ba – Kapsaicin je komponenta koja daje ljutinu određenim namirnicama. Ova tvar nije rastvorljiva u vodi, već u masnoći. Zbog toga nakon konzumiranja ljute hrane nipošto ne treba pokušavati ugasiti osjećaj ljutine u ustima vodom, sokovima ili alkoholom.
Najefikasnije je popiti čašu mlijeka ili isprati usta maslinovim uljem. Jogurt ili sir također ublažuju ljutinu pojedene namirnice.
“Tvari koje izazivaju ljutinu djeluje na receptore bola u sluzokoži usta, pa je signal koji se šalje mozgu bol. Tako da ljuta hrana djeluje pomalo i kao droga“, objanjava Michael Deeg iz Udruženja otorinolaringologa u Njemačkoj. Pomoću ljutine, koja izaziva blaži osjećaj bola, se u tijelu također luči i mala količina endorfina, tj. hormona sreće.
U toplim predjelima Zemlje je ljuto začinjena hrana veoma raširena, jer podstiče znojenje i time snižava tjelesnu temperaturu. Također se upotrebom ljutih začina može i u određenoj mjeri spriječiti pojava bakterija u hrani.
Islambosna.ba