Zašto se hrana smrzava do -18 stepeni?
IslamBosna.ba – Zašto ne samo do -10°C? Pa postoje dva razloga zašto se hrana bolje održava na niskim temperaturama. Prvi je povezan s medicinom, odnosno da to sprečava razmnožavanje gljivica i bakterija. Drugi se tiče kvaliteta hrane.
Već pri 0°C je skoro sav rast bakterija i gljivica zaustavljen, tako da u običnom zamrzivaču gdje je temperatura niska i do -18°C, i najotpornije bakterije trebaju oko pola godine da uduplaju svoj broj. U smislu očuvanja hrane, nema nikakve razlike da li je temperatura -10 stepeni ili -18. A šta je s kvalitetom hrane?
Hemijske reakcije se nastavljaju i kada je hrana zaleđena. Čak štaviše, one se nastavljaju do apsolutne nule (-273 °C), što prouzrokuje da se hrana nakon određenog vremena ipak može pokvariti. Hrana bogata mašću je posebno pogođena ovim procesom, jer mast lahko reaguje s oksigenom.
Većina prehrambenih proizvoda ipak ostaje sigurna za konzumaciju, ako se drže u običnom zamrzivaču, od 3 do 12 mjeseci.
IslamBosna.ba