Zanimljivo: Pitanja i odgovori (6)
IslamBosna.ba – Zašto SAD-u pripada još uvijek dio Kube? Koliko političari zarađuju? Koliko daleko pijesak može letjeti? Zašto nam je jedna nozdrva često začepljena? Mogu li se pačja jaja jesti?
26. Zašto SAD-u pripada još uvijek dio Kube?
Već preko godinu dana Amerikanci naseljavaju južni dio Kube, čak ih ni Fidel Castro nije mogao s te teritorije otjerati. Već duži niz godina američku bazu, koja se tu nalazi, a prostire se na 117 kvadratnih kilometara, prati loša konotacija: Guantanamo Bay Naval Base – mjesto gdje se od 2002. godine zatvaraju mnogi (ne)osumnjičeni za terorizam. Ovu bazu ne treba zamijeniti sa Guantanamom; gradićem na kubanskoj strani. Oficijelno je SAD ovu teritoriju iznajmila: na neograničen period i to za 4085$ mjesečno. 1903. godine su se tek djelimično nezavisna Kuba i SAD dogovorile, a 1934. godine je ugovor o iznajmljivanju teritorije i potpisan. Pobjedom Revolucije pod vodstvom Castra, nekada prijateljske države postaju neprijatelji. Otada SAD opravdava svoj boravak na Kubi spomenutim ugovorom, dok Kuba u njihovom prisustvu vidi okupatora. Godišnji ček kojeg Kuba prima od SAD-a je od Revolucije pa nadalje samo jednom unovčen, i to greškom. Obaminim dolaskom na vlast postojale su nade o zbližavanju ove dvije zemlje, međutim SAD ne razmišlja o napuštanju teritorije, i kada bi se zloglasna američka baza zatvorila.
27. Koliko zarađuju političari?
Počnimo sa Angelom Merkel – njemačkom kancelarkom. Ona mjesečno zarađuje 15.832,79 € bruto, odnosno 9072,43 € neto. Pored te plate, dobija još nekih 1000 € dodataka mjesečno. Njemački ministri mjesečno dobijaju 12.860,29 € bruto, a poslanici 7668 € bruto. U susjednoj im Austriji trenutni kancelar Werner Fayman prima 20.400,00 € bruto, s tim što godišnje prima 14 plaća. Američki predsjednik Barack Obama godišnje zarađuje 308.071,00 € bruto, i kao poslasticu ima privilegiju da ložira u Bijeloj kući.
28. Koliko daleko pijesak može letjeti?
Kada oluje prolaze preko pustinja Zemlje, obično sa sobom nose ogromne količine pijeska. Pješčani oblaci tom prilikom mogu biti tako gusti da se ni prst pred okom ne vidi. Sateliti često snime pješčane oluje koje se protežu više stotina kilometara. Deset milijardi tona pijeska se godišnje transportuje na ovaj način, često i hiljade kilometara iz tačke A u tačku B. Tako Saharin pijesak često dospijeva i do Skandinavije. Do sada najdužu zabilježenu destinaciju je prešao pijesak iz pustinje Takla Makan (Zapadna Kina) koji je 14 dana nošen, prešavši 20.000 kilometara, do Evrope. Naročito fini pijesak doseže čak i visine od pet kilometara. Često ovaj transport pijeska nanese i velike štete, a naročito trpi Kina koja godišnje gubi po 2500 kvadradnih kilometara plodnog zemljišta koje prekrije pijesak.
29. Zašto nam je jedna nozdrva često začepljena?
Začepite prstom jednu nozdrvu, a zatim udahnite! Sada začepite drugu nozdrvu i također udahnite! Osjećate li razliku? U većini slučajeva ćete kroz jednu od dvije nozdrve teže disati. Razlog tome je što se jedna nozdrva oticanjem sluzokože skoro pa zatvori, tako da druga nozdrva obavlja većinu posla. Prvi put se ovaj fenomen ispitivao krajem 19. stoljeća, a do danas se još nije definitivno saznalo šta je svrha toga da uvijek jedna nozdrva obavlja najveći dio posla, dok druga „odmara“. Ono što se zna jesta da se s vremena na vrijeme zamijeni funkcija nozdrva, tako da nozdrva koja je do tog trenutka odmarala, sada postaje ona koja provodi zrak, a druga nozdrva koja je do tada provodila zrak, prestaje to činiti. Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da se nozdrva koja odmara, zaista i odmara. Dolazi do regeneracije sluzokože. Nozdrve otprilike svaka dva i pol sata prepuštaju drugoj nozdrvi posao.
30. Mogu li se pačja jaja jesti?
Pačja jaja su jako ukusna, ali ih prati loša reputacija. U pačjim jajima se češće nailazi na salmonele, nego što je to slučaj sa kokošijim jajima. Razlog tome je što patke dosta vremena provode u vodi, a u takvom okruženju raste i rizik inficiranja spomenutim mikroorganizmima. U svakom slučaju, za one koji žele da ih jedu, preporučuje se kuhanje jaja u trajanju od deset minuta. Na taj način se eventualne salmonele uništavaju. Pačja jaja koja teže oko 70 grama posjeduju veće žumance nego kokošija jaja, zbog čega su intenzivnijeg ukusa. U Kini su jako popularna i sastavni su dio jednog kineskog specijaliteta.
IslamBosna