Narandža – eliksir za srce i krvne žile
Stara poslovica kaže: “Jabuka na dan, doktor iz kuće van”, no rezultati najnovijih istraživanja predstavljenih na godišnjoj konferenciji American Heart Association u Las Vegasu pokazali su da je narandža još učinkovitije sredstvo za “tjeranje” liječnika iz kuće.
Tim je istraživanjem dokazano da hesperidin, antioksidans prisutan u narandžinu soku, poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti. Također,naučna istraživanja Organizacije za naučna i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO) pokazuju da jedan obrok citrusnog voća dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 19 %. Narandžina kora pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu.
Pradomovine narandže su Indija i Kina. Ovaj agrum najčešće uspijeva u toplijim ili južnim krajevima. Odlično djeluje protiv alergija, upala i virusa. Također, pomaže radu imunološkog sistema. Sadrži mnogo tvari koje djeluju kao antioksidansi i pomažu uklanjanju stanica karcinoma. Poboljšava rad probavnog sistema, no kod osjetljivih osoba pretjerana konzumacija može izazvati tegobe.
Narandža se koristi u pripremi raznih jela. U Španiji se osušeni cvjetovi narandže koriste za spravljanje čaja, a u Dalmaciji se od narančine kore pravie arancini – ukusno desertno jelo. Uz to, koristi se u izradi parfema i različitih kozmetičkih proizvoda.
Zanimljivo je i da pčele koje oprašuju narandžin cvijet mogu dati med koji ima blagi okus narandže.
Portal za školu
Obrada:IslamBosna.ba