Organska hrana nije zdravija od uobičajene
Najvažniji okus
No, istraživanje će zaprepastiti i milione zdravstveno osviješćenih Britanaca koji godišnje troše više od dvije milijarde funti na voće, povrće, jaja i mlijeko proizvedeno bez pomoći pesticida, umjetnih gnojiva i intenzivnih poljoprivrednih tehnika. Njihova želja da kupe najbolje znači da troše i do deset puta više za litar organskog mlijeka, dok organski tretirana perad može koštati i do tri puta više od one uzgojene na uobičajen način.
Čak su i neki od vodećih britanskih kuhara izjavili da je uvriježeno mišljenje da je jeftinija perad namijenjena siromašnijim obiteljima i umirovljenicima te podsjetili da je okus proizvoda puno važniji od raznoraznih “zelenih” uvjerenja.
Podjednaka hranjiva vrijednost
Istraživanje je potvrdilo da i organski i uobičajeno proizvedena hrana imaju podjednaku hranjivu vrijednost, uključujući i količinu C vitamina, kalcija, željeza i masnoća. S druge strane, dokazano je i da “uobičajeno” voće i povrće ima više nitrogena, dok je u tim istim organskim namirnicama pronađeno više fosfora. Slično je potvrđeno i kada su se uspoređivali meso, jaja i mliječni proizvodi, no naučnici tvrde da su te razlike male i zanemarive.
“Svakim danom sve više raste potreba za organski proizvedenom hranom, prvenstveno iz razloga što su ljudi uvjereni da je takva hrana zdravija i hranjivija. No, istraživanjem su pronađene tako male razlike između ove dvije vrste hrane, koje su posve zdravstveno nebitne”, objasnio je dr. Alan Dangour, nutricionist i voditelj istraživanja.
index.hr