Brojne koristi maslinovog ulja
Naučnici su otkrili sastavnicu maslinovog ulja koja pruža najveću zaštitu od srčanog i moždanog udara. U studiji koja se bavi antioksidansima u maslinovom ulju, portugalski naučnici otkrivaju da jedan, DHPEA-EDA, štiti crvene krvne stanice više od ijedne druge komponente maslinovog ulja.
Ova otkrića predstavljaju naučnu osnovu zdravstvenih dobrobiti koje su poznate kod ljudi koji u svojoj prehrani koriste maslinovo ulje“, rekla je Fatima Paiva-Martins, glavna autorica studije sa Univerziteta u Portu.
Bolesti srca dijelom su uzrokovane reaktivnim kisikom (uključujući i sU djevičanskim maslinovim uljima DHPEA-EDA može sačinjavati do polovine ukupnih antioksidativnih komponenti uljalobodne radikale) koji svojim međudjelovanjem s LDL ili “lošim” holesterolom uzrokuju stvrdnjavanje arterija. Crvene krvne stanice su osobito podložne oksidativnoj šteti jer su one prenositelji kisika u tijelu.
U studiji objavljenoj u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, Paiva-Martins je sa svojim saradnicima uspoređivala učinke četiriju srodnih polifenolnih spojeva na crvene krvne stanice koje su bile izložene oksidativnom stresu tako što su tretirane hemikalijom koja uzrokuje otpuštanje slobodnih radikala.
DHPEA-EDA je spoj koji je bio najučinkovitiji u zaštiti crvenih krvnih stanica, čak i u niskim koncentracijama. Istraživači tvrde da njihova studija osigurava prve dokaze da je ova sastavnica glavni izvor zdravstvenih koristi povezanih sa djevičanskim maslinovim uljima koja, u usporedbi s ostalim uljima, sadrže povećane količine DHPEA-EDA. U djevičanskim maslinovim uljima DHPEA-EDA može sačinjavati do polovine ukupnih antioksidativnih komponenti ulja.
Paiva-Martins kaže da bi ova otkrića mogla dovesti do stvaranja funkcionalnih maslinovih ulja stvorenih posebno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Utvrdili smo važnost sastavnica ulja te se proizvođači mogu početi više brinuti za polifenolne komponente svojih ulja, dodaje Paiva-Martins.
Izvor:ESN