Brusnica kao lijek
IslamBosna.ba– Brusnica (vaccinium macrocarpon) je voće malog, crvenog, bobičastog ploda koje najčešće raste u hladnim predjelima Sjeverne Amerike. Indijanci su je poznavali i cijenili zbog visoke hranjive vrijednosti i blagotvornog djelovanja na zdravlje.
Plod brusnice je vrijedan izvor vitamina i minerala, antocijana, proantocijanidina, organskih kiselina, šećera, biljnih vlakana i drugih hranjivih sastojaka, a hipurična kiselina, koja ulazi u sastav ovog voća, predstavlja prirodni antibiotik. Crvena tvrda bobica ima zbog veće količine vitamina C kiselkast okus.
Od lišća i plodova se prave ljekoviti čajevi, od svježe brusnice se prave sokovi, plodovi se mogu čuvati smrzavanjem ili sušenjem, pripremati džemove i ukusni umaci i jela.
Blagotvorno djelovanje brusnice
Protiv urinarnih infekcija
Svakodnevna upotreba brusnice savjetuje se prilikom upale mokraćnih puteva, koja podrazumijeva prisustvo patogenih mikoorganizama u urinu ili tkivu nekog od organa urinarnog trakta. Najčešći izazivači ove vrste infekcija su enterobakterije koje, iako su dio normalne crijevne flore, izazivaju uporne infekcije kada dospiju u mokraćne kanale. Najpoznatniji izazivač urinarnih infekcija jeste Esherichia coli.
Brojna naučna istraživanja potvrdila su da fruktoza i proantocijanidi iz brusnice onemogućavaju prijanjanje bakterija na zid urinarnog trakta, sprječavaju njihovo zadržavanje u urinu i pospješuju izlučivanje, čime se smanjuje mogućnost razvoja infekcije. Upotreba brusnice preporučuje se kada se jave simptomi upale mokraćnih puteva – pritisak u donjem dijelu stomaka, promjene u izgledu i mirisu urina, kao i povišena tjelesna temperatura, jer oni sadrže i flavonoide koji imaju posebno antibakterijsko djelovanje baš u tom dijelu organizma.
Najbolje je da osobe sklone nastanku urinarnih infekcija uzimaju brusnicu u jesen i na proljeće, kada su ovakve upale češće, ali i u drugim prilikama kada dolazi do pada imuniteta usljed stresa i povećanog fizičkog napora. Blagovremenom primjenom brusnice moguće je smanjiti upotrebu antibiotika i učestalost infekcija. U slučaju blažih upala mokraćnih puteva, brusnica može predstavljati i jedinu terapiju.
Protiv raka i kardiovaskularnih oboljenja
Antocijanidini i proantocijanidini iz brusnice imaju snažnu antioksidantnu aktivnost, sprječavaju štetno dejstvo slobodnih radikala, čime smanjuju rizik od obolijevanja od malignih bolesti. U laboratorijskim eksperimentima, brusnice nisu samo sprječavale rast ćelija raka već i njihovo metastaziranje.
Naučne studije potvrdile su da tri čaše soka od brusnica dnevno podižu nivo dobrog holesterola (HDL) u krvi, pa se na taj način rizik od bolesti srca i krvnih sudova smanjuje za čitavih 40%.
Zbog izrazito male količine šećera i svog djelovanja na snižavanje glukoze u krvi, mogu je konzumirati i dijabetičari.
Protiv čira na želucu
Brusnica u kombinaciji sa antibioticima predstavlja snažno oružje u borbi protiv bakterije Helicobacter pylori. Rezultati ispitivanja pokazali su da fitonutrijenti iz brusnice pomažu uklanjanju ove bakterije, inače najčešćeg uzročnika gastritisa i čira na želucu.
Za oštar vid
Brusnica pomaže obnavljanju ćelija zaslužnih za dobar vid, poboljšava vid u slučaju hemeralopije (slabiji vid na blještavom svijetlu) i relaksiraju mišiće oka poslije dugotrajnog napora. Osim toga, važni sastojci brusnice jesu i tanin i vitamin P, zbog kojih ona djeluje i protivupalno.
Preventive širokog spektra
Brusnice su odlične u odbrani i zaštiti ćelija od slobodnih radikala. Ovi agresivni elementi razvijaju se u organizmu kao nusprodukti metabolizma. Pod utjecajem stresa, alkohola, nikotina i UV zračenja, često uzrokuju rak, dijabetes, arteriosklerozu, reumatske bolesti i rano starenje kože. Brusnice snižavaju i nivo šećera u krvu, pomažu normalizaciju funkkiju jetre i jačaju imuni sistem. Redovnim korištenjem brusnice može se spriječiti i formiranje kamena u bubregu.
Protiv karijesa
Brusnica može da spriječi propadanje zuba, nastanak karijesa i upalu zubnog mesa. Aktivni sastojci brusnice mogu smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini čime se sprječava stvaranje zubnog plaka, glavnog uzročnika upale desni.
Iako je netoksičan, jestivi plod koji se normalno koristi u ishrani, ukoliko se prekomjerno uzima u obliku koncentriranih pripravaka ili ekstrakata, može imati blage nuspojave u vidu dijareje. Prekomjerni unos brusnice u velikim količinama može također izazvati preveliku kiselost i oštetiti mokraćne puteve, a potreban je oprez prilikom korištenja brusnice tokom trudnoće, tada je ne uzimati bez savjeta ljekara.