Med: Čudesna riznica zdravlja

0

1572Med, pelud, propolis i matična mliječ riznica su ljekovitih tvari iz košnice, koje imaju blagotvoran utjecaj na čovjekovo zdravlje. U apotekama i biljnim drogerijama možete ih pronaći kao dodatke prehrani u obliku mješavina, pastila, otopina.

Pčelinji proizvodi se od pamtivijeka koriste za očuvanje i jačanje prirodne otpornosti organizma, a poznati su i kao visokovrijedne namirnice s nutritivnog, a stoga i zdravstvenog aspekta. Pčelinje proizvode sve više susrećemo u svakodnevnoj prehrani i njezi svih dobnih skupina. Zašto je to tako? Današnji stil života donosi nam učestale infekcije, umor, slabost, potištenost, nesanicu, anemiju i mnoge druge manifestacije iscrpljenosti organizma. A kako je zdrav imunološki sistem osnovni preduslov za zdravlje te dug i kvalitetan život, ne čudi što mnoge darove prirode čovjek sve više koristi u svakodnevnom životu kako bi se bolje osjećao, ojačao psihofizičku snagu i zdravije živio.

Slatka kašika zdravlja

“Kašika meda, kašika zdravlja”, poznata je narodna uzrečica. Kašika meda u jutarnjim satima opskrbit će vaš organizam dugotrajnom energijom, a tokom dana vratiti vam izgubljenu energiju. Organizam vrlo lahko probavlja med i potpuno ga iskorištava zbog visokog sadržaja invertnog šećera. Kašika meda ojačat će imunološku sposobnost organizma i obogatiti ga vitaminima, posebno vitaminima B grupe i pantotenskom kiselinom te mineralima i bjelančevinama.
Kašikom meda također ćete očistiti organizam od štetnih tvari. Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, pa je zima bez meda, propolisa, peludi i matične mliječi nezamisliva.

Prilikom konzumiranja meda jako je dobro znati nekoliko činjenica koje će vam pomoći da prepoznate pravi prirodni med i iz njega izvučete ono najbolje. Svaki prirodni med se kristalizira. Zavisno o vrsti meda, kristalizacija može biti različitog fizičkog stanja. Kad na polici u trgovini ugledate staklenku s medom koji se počeo kristalizirati (primjerice, med u staklenci je malo tekuć, malo gust, ili je potpuno gust, ili su se u njemu počeli stvarati “kristali”), nemojte zazirati od njega, jer to je ništa drugo nego prirodni proces koji možemo usporediti s pretvaranjem vode u led, samo što med prelazi u kruto stanje na višoj temperaturi od leda.

Med po želji – Vrsta meda ima mnogo: cvjetni svojom raznolikošću pozitivno djeluje na opće stanje organizma; bagrem djeluje umirujuće, pa je pogodan za djecu jer je blag i lagan; kesten pozitivno djeluje na kardiovaskularni i probavni sistem; lipa pozitivno djeluje kod prehlade na plućni sistem; šuma-medljikovac preporučuje se slabokrvnim osobama jer je pun željeza i minerala; tu su još kadulja, bagremac i drugi. U svakom slučaju, koji god med odlučili kupiti, nećete pogriješiti, jer će prirodni med,  definitivno ojačati vaš imunitet i dati snagu cijelom organizmu.

Kraljevska hrana

Matična mliječ je najvredniji i najviše cijenjen proizvod pčela. Mliječ je izlučevina posebnih žlijezda mladih pčela radilica, koja predstavlja hranu za maticu i larve.
Naučno je dokazano da matična mliječ djeluje kao biostimulator i antioksidans, jačajući imunitet i psihofizičku snagu organizma. Matična mliječ se danas često nalazi u kombinaciji s nekim drugim pčelinjim proizvodom (med, pelud, propolis…), ali postoje i proizvodi koji sadrže samo matičnu mliječ, a mogu se naći u biljnim drogerijama i apotekama.

Učinak matične mliječi na zdravlje je vrlo šarolik:
•   odličan je antioksidans, povećava energiju i izdržljivost, podiže otpornost organizma i stimulira imunološki sistem;
•   istovremeno pomaže jačanju kose i noktiju, pospješuje regeneraciju stanica i tkiva te ima pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem tako što stabilizuje krvni pritisak i snižava novo holesterola;
•   poboljšava memoriju, reguliše probavu, održava ravnotežu hormona, olakšava simptome menstruacije i PMS-a te pomaže kod impotencije i frigidnosti;
•   otklanja slabost i umor, djeluje revitalizirajuće te ima pozitivan učinak na artritis, anemiju, mišićnu distrofiju, Parkinsonovu bolest, leukemiju;
•   djeluje protuupalno, antivirusno i antibiotski.

Ne samo da ovaj proizvod pčela utiče i na veću otpornost na alergije, nego je i jedina poznata tvar koja prodire u stanice organizma, čisti ih od toksina i hrani najkvalitetnijim mikroelementima – proteinima, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima. Posjeduje znatne količine vitamina B5 (pantotenske kiseline) i B6, više od 20 aminokiselina i enzime koji sprječavaju razmnožavanje bakterija i virusa.

Matična mliječ je najbolja investicija u zdravlje i s pravom nosi naziv “kraljevska hrana”. Ona je proizvod pčela koji čini dobrobit organizmu na sveobuhvatan način jačajući imunološki sistem i smanjujući podložnost organizma tegobama.

Na tržištu su prisutna dva oblika matične mliječi: svježa (brzo kvarljiva, koju je potrebnu čuvati na hladnom i tamnom mjestu) i liofilizirana (preporučuje se čuvati je na sobnoj temperaturi i tamnom mjestu). Liofilizirana matična mliječ ima potpuno ista svojstva kao i svježa, samo što ne sadrži vodu, pa ju je jednostavnije čuvati.

Najbolji način unosa matične mliječi u organizam je njezina apsorpcija otapanjem u ustima, jer gutanjem želučana kiselina umanjuje njezinu učinkovitost.

Primjena pčelinjih proizvoda

Sve pčelinje proizvode, posebice matičnu mliječ, najbolje je otopiti u ustima, pod jezikom. Na taj način organizam u potpunosti apsorbuje aktivne supstancije i temeljno ih iskorištava. Kod pčelinjih proizvoda nema mogućnosti predoziranja ni kumulativnih štetnih učinaka, kao ni potencijala za razvoj zavisnosti. Primjereni su za sve životne dobi, osim za bebe zbog nepotpune razvijenosti organa za probavu. Konačno, matična mliječ, propolis i pelud pogodni su i za oboljele od šećerne bolesti.

Prirodni antibiotik i zaštitnik organizma

Po porijeklu propolis je izlučevina tkiva pupoljaka ili kore drveća. To je mješavina sitnih smolastih čestica biljaka i izlučevina iz pčelinjih čeljusnih žlijezda. Pčelama propolis prije svega služi za dezinfekciju košnice, odnosno za borbu protiv bakterijskih procesa i gljivica, te za zatvaranje pukotina. Ali, njime i poliraju stanice saća koje služe kao skladišta za med, pelud (cvjetni prah) i kao kolijevka za larve. Služi im i za sprječavanje zaraza u košnicama i balzamiranje uljeza koje ne mogu izbaciti.

Sastav i djelovanje – Sastav propolisa vrlo je složen i sadrži više od 60 prirodnih hemijskih supstancija. Stoga ima širok spektar djelovanja, koji je naučno potvrđen, od antibakterijskog (zaustavlja razmnožavanje bakterija), antivirusnog (djeluje protiv herpesa i gripe), antigljivičnog (kosa i koža), protuupalnog (akutne i hronične upale, ulkusi, upale plućnog sistema, zubnog mesa), anitoksidacijskog (sadrži flavonoide kojima se pripisuje najveća djelotvornost propolisa jer neutrališu nakupljanje vrlo štetnih tvari u organizmu – slobodnih radikala i na taj način pomažu u liječenju ateroskleroze, reumatoidnog artritisa, tumora, dijabetesa, tegoba probavnog sistema, neurodegenerativnih bolesti…) do antialergijskog (sprječava oslobađanje histamina).
U ljudskom organizmu djeluje kao biostimulator jer potiče specifična antitijela. Propolis se upotrebljava i u stomatologiji kao sredstvo za liječenje paradontoze i jačanje zubnog mesa. Uz matičnu mliječ, zauzima mjesto u samom vrhu prirodnih anitoksidansa.

Zbog svojih karakteristika i iznimnog djelovanja na ljudsko zdravlje, mnogi ga liječnici preporučuju za svakodnevnu upotrebu (unutarnju i vanjsku) kao prirodni lijek. Smatraju ga zlatnim proizvodom košnice i lijekom 21. stoljeća.

Proizvodi na bazi propolisa na tržištu su u različitim oblicima: otopine, pastile, kapsule, medne mješavine, masti, kreme… Vrlo je bitno obratiti pažnju na postotak propolisa u otopinama ili njegovu količinu, koja se razlikuje od proizvoda do proizvoda. Količina propolisa upućuje ponajprije na količinu aktivne tvari koja je direktno vezana na djelotvornost proizvoda.

Propolis – sirovina

propolis_sirovinaPčele sakupljaju muške spolne stanice biljaka, to jest pelud i unose ga u košnicu. Pelud je hrana za pčele i vrlo je važan činitelj u njihovu rastu i razvoju. To je jedinstven dar prirode, optimalno uravnotežen i upotpunjen omjer vrijednih prirodnih sastojaka. Svako zrnce sadrži sve sastojke nužne za zdrav život i normalan razvoj organizma. Sadrži punovrijedne bjelančevine, slobodne aminokiseline, šećere, mineralne tvari, masti, eterična ulja i hormone. Vitamini nađeni u peludi su: tiamin (B1), riboflavin (B2), piridoksin (B6), provitamin A, vitamin R (rutin), folna kiselina, nikotinska kiselina, pantotenska kiselina, vitamin D i već dobro poznati antioksidansi askorbinska kiselina (C) i vitamin E. Ni u jednom drugom prirodnom proizvodu nije pronađeno toliko bogatstvo hranjivih tvari te enzima i koenzima važnih za dobru probavu.

Pelud – sirovina

pelud_sirovinaPrimjena peludi – Dokaza o njegovoj učinkovitosti danas je sve više: pozitivno utiče na rast i razvoj, povećava plodnost, povećava broj leukocita i eritrocita, poboljšava cirkulaciju krvi i krvnu sliku, ima biostimulativna i regenerativna svojstva (jetra), protubakterijski učinak kod želučano-crijevnih oboljenja i infekcija mokraćnih putova (pokazuje iznimne rezultate u liječenju prostate), reguliše probavu i apetit, djeluje na metabolizam lipida (smanjuje nivo povećanih triglicerida i holesterola), smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi, usporava starenje, povećava otpornost na bolesti, jača koronarne arterije i srčani mišić, djelotvoran je kod iscrpljenosti (bogatstvo vitamina) i poboljšava vid. Pozitivno djeluje kod anemije i hipertenzije, umiruje preopterećeni nervni sistem i olakšava probleme probavnog sistema. Pelud poboljšava imunološki sistem i jača antioksidacijsku obranu organizma. Sve u svemu, prirodna je pomoć za dobru vitalnost (više energije, živahnost, izdržljivost, ublažavanje posljedica stresa, bolji metabolizam…), a sve se više koristi i u kozmetici.
Pelud sadrži vodu i podložna je kvarenju, pa ju je potrebno čuvati u frižideru. Stoga se suši, pri čemu ne gubi nutritivna svojstva nego samo vodu. Sušena pelud nalazi se u većini pčelinjih proizvoda na tržištu, kao što su pastile, rinfuza pelud – zrnca peludi, kapsule, medne mješavine…

Izvor: Vaše zdravlje

Leave a Reply