IslamBosna.ba– Nakon Bitke na Uhudu, muslimani su se vratili u Medinu i imali su težak zadatak da kažu onima koji su ostali, naime ženama i djeci, o njihovim voljenim koje su izgubili.

Jedna od takvih osoba bila je Poslanikova, s.a.v.s., rodica, Hamna bint Džahš. Njezina majka i Poslanikov, s.a.v.s., otac bili su brat i sestra. Hamna je to teško primila.

Prvo joj je rečeno da je izgubila brata. Hamna je na to odgovorila dovom i saburom.

Onda joj je rečeno da je izgubila dajdžu te je isto na to odgovorila dovom i saburom.

Nakon nekog vremena neko je došao da je obavijesti da je također izgubila i muža, Mus’ab bin Umejra. Nakon što je čula vijest, vrisnula je i briznula u plač.

Kada je Poslanik, s.a.v.s., vidio u kakvom se stanju nalazi, rekao je nešto doista izvanredno: “Zaista muž ima u srcu supruge posebno mjesto. Brak je jako duboko i snažno iskustvo… žena voli jako svoga muža, više nego što on to možda i shvata”.

Ponekad se nosimo s stvarima u skladu s onim što smatramo vjerskom retorikom, i odgovaramo na onaj način na koji vjerujemo da bi Poslanik  s.a.v.s., to rekao. Ako bi žena dobila vijesti o smrti muža i briznula u plač, možda bismo rekli: “Sabur… budi strpljiva. Nemoj plakati. Sve će biti uredu. Pouzdaj se u Allaha”.

A ono što smo rekli nije pogrešno, ona bi to trebala, a vjerovatno i hoće, prihvatiti. Ali šta mi radimo? Mi minimaliziramo njezinu tugu i ne priznajemo njezinu patnju. Mi nismo ti koji su izgubili člana porodice, ona je ta- pa nam je lahko reći ‘budi strpljiva’.

Šta mislimo pod tim ‘budi strpljiva’? Da li smo ikada dobili vijesti da se cijeli naš svijet potpuno raspao? Da smo upravo postali udovica, a da su naša djeca postala jetimi?

Ako bi iko mogao reći nekome drugome da bude strpljiv, ko bi to bio? Muhammed, s.a.v.s., naš Poslanik, Allahov Poslanik. Čovjek koji je pretrpio i preživio smrt šestero svoje djece. Možete li zamisliti da šest puta u životu prođete kroz tu bol? Da umotate u ćefine svoje šestero djece?

Ako bilo ko ima kredibilitet, slobodu i sposobnost da nekome drugome kaže da bude strpljiv tokom gubitka i patnje, onda je to Poslanik, s.a.v.s.. Ali umjesto toga, on, s.a.v.s., u svojoj mudrosti, je odlučio da odgovori drugačije.

Priznao je njezinu bol i potvrdio je. On je iskazao poštovanje prema njezinom braku i pohvalio njezin odnos s muškarcem kojeg je izgubila. Sve ostalo će doći vremenom. Ovo je saosjećanje. I ovo je… kako tješite ljude.

Autor: Abdul Nasir Jangda

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba