IslamBosna.ba- Dok mnogi od nas pretpostavljaju da se lijek uvijek nalazi u obliku medikamenta ili bilja, hadis ne tvrdi isto. Zapravo, dva najveća lijeka koja nam je Allah dao za bolesti srca su hrana koju je Poslanik, s.a.v.s., jeo: prekrupa i ječam.

Oboje pružaju mnogostruku korist u borbi protiv srčanih bolesti, a i snižavaju holesterol, povećavaju pogodno eliminisanje toksina iz organizma, omogućavaju pravilno zgrušavanje krvi i poboljšavaju opću cirkulaciju i ćelijsko zdravlje.

Kada je Sehl bin Sad upitan: Da li je Allahov Poslanik ikada jeo bijelo brašno?, odgovorio je: Allahov Poslanik nikad nije vidio bijelo brašno (od vremena) kada ga je Allah poslao kao Poslanika pa sve dok ga nije uzeo Sebi.

Moderna nauka je dugo vremena bila protiv obrade hljeba, čak i onda kada je navodno „obogaćen“. E. Cheraskin, u svojoj knjizi „Dijeta i bolesti”, upoređuje obogaćivanje bijelog brašna sa: pljačkanjem osobe u mračnoj ulici uzimanjem njene odjeće i novčanika, vraćajući joj ujedno donji veš i dajući novac za autobus kako bi se mogla vratiti kući. Kao dodatak činjenici da bijelo brašno nema hranjivu vrijednost je i činjenica da ono može, također, isisati vitamine i minerale iz tijela. Ovo se dešava zato što hrana koja nije hranjiva ne snabdijeva tijelo hranjivim sastojcima koji su potrebni za njeno varenje, pa zato mora iz tijela uzimati hranjive sastojke koji joj nedostaju. Brašno može čak imitirati bijeli šećer, stvarajući probleme s hipoglikemijiom ili dijabetesom (Pritchard, „Liječenje prirodnom hranom“).

Prema nutricionistima Jeanu Andersonu i Barbari Deskin, brašno od prekrupe, bogato proteinima i vlaknima, je daleko superiornije u ishrani od bijelog brašna. Brašno od cijelog zrna sadrži visok nivo vitamina E, koji je uglavnom skoncentrisan u klicama. Istraživanje sprovedeno nad 31.000 ljudi o vitaminu E pronađenom u pšenici otkrilo je da oni koji su jeli prekrupu imaju mnogo manji rizik od srčanih oboljenja od onih koji jedu bijeli hljeb. Michael H. Davidson, doktor medicine i predsjednik Centra za klinička ispitivanja u Chicagu je rekao da je to iz razloga što vitamin E u pšenici prouzrokuje da jetra proizvodi manje holesterola. Pronašao je da se kod osoba nad kojima je vršio opit i koje su 14 sedmica uzimale po ½ šolje pšenične prekrupe dnevno, moglo uočiti da im je nivo holesterola opao za 7%.

Iako pšenica ima neporecivu zdravstvenu korist, moramo biti svjesni i štetnosti njene prekomjerne upotrebe. Ako se svakodnevno jede, prekrupa može škoditi zdravlju, jer prouzrokuje nadutost kod mnogih ljudi i često podstiče rast oportunističkih gljivica (candida albicans) u debelom crijevu. Također podstiče i debljanje i prouzrokuje alergijske reakcije kod mnogih ljudi koji su pretjerali u konzumiranju.

Otkriveno je da Poslanik Muhammed, s.a.v.s., nije popuštao u redovnom konzumiranju žitarica, ali je jeo uglavnom ječam i hljeb napravljen od ječmenog brašna. Ebu Hazim prenosi (sahih, Buhari) da je upitao Poslanika, s.a.v.s.: Da li upotrebljavaš prosijano ječmeno brašno?, a Poslanik je odgovorio: Ne, ali uobičavamo da otpuhnemo kominu ječma.

Ječam se tako lahko vari da je Poslanik čak preporučio i da se ječmena supa (telbina) upotrebljava kod svih stomačnih bolova (sahih hadis, prenosi Buhari). Ječam ima čak i više zdravstvenih koristi od pšenice, vrlo je bogat kalcijem i proteinima, a daleko manje je alergen. Ne podstiče nadimanje niti nezdrav razvoj bakterija. Dakle, dok je pšenica zdravija, ječam je bolji za svakodnevnu upotrebu.

Ječam, kao jedan od najbogatijih izvora tokotrienola (jedan od najbolje apsorbiranih oblika vitamina E), moćni antioksidans koji pomaže u smanjenju štete u tijelu od opasnih kisikovih molekula koje zovemo slobodnim radikalima, također smanjuje i proizvodnju holesterola u jetri. David Jenkins, doktor medicine i profesor nutritivnih nauka na Univerzitetu Toronto kaže: Tokotrienoli su potencijalno moćniji antioksidansi nego druge hemijske verzije vitamina E.

Ječam je daleko dostupniji na tržištu od većine drugih nadopuna vitamina E. Štaviše, ječam sadrži lignan, za kojeg je ustanovljeno da sprječava formiranje sićušnih krvih ugrušaka – možda obezbjeđujući sličnu korist doskora popularnog „aspirina na dnevnoj dozi“ protiv bolesti srca. Samo pola šolje ječma zadovoljava dnevne potrebe za selenom kod dijeta i gotovo 20 % RDA (preporučene dnevne doze) vitamina E.

Ječam također sadrži beta-glukan, vrstu rastvorljivih vlakana koji formiraju gel u tankom crijevu za koji se holesterol veže i na taj način izbacuje iz tijela. Također, taj isti gel sprječava nastanak zatvora/konstipacije i rak debelog crijeva.

Kako bismo imali koristi od liječenja ječmom, stručnjaci za zdravlje preporučuju da se jede na isti način na koji je to radio Poslanik, s.a.v.s. Ljuske ječma (komina da ostane netaknuta ili da se „otpuhne“) su bolje od obrađenog ječma koji je pročišćen i opran više od pet puta kako bi se stvorila verzija za lakše kuhanje, čime se gubi većina zdravih vlakana, minerala i tiamina koje ječam sadrži.

Napisala: Kristie Karima Burns

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Napomena: Kristie Karima Burns je doktorirala naturopatiju/prirodnu medicinu i magistrirala je herbalizam. Studirala je liječenje biljem 12 godina, izdaje bilten o prirodnom liječenju  i ekstenzivno piše o liječenju prirodom i biljkama. Sestra Karima se zainteresovala za liječenje prirodnim putem nakon završetka njene lične životne borbe sa astmom, hroničnim infekcijama uha, depresijom, hipoglikemijom, umorom i paničnim napadima koje je izliječila biljem i prirodnim terapijama.