IslamBosna.ba– Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali doseljenici su uskratili pravo na korištenje glavne ceste, prenio je jučer izraelski list Haaretz.

U julu, doseljenici iz Halamiš kolonije su ‘izgradili ispostavu na istočnoj strani’ obližnje ceste koju koriste i doseljenici i Palestinci.

Doseljenici su također postavili natpis na arapskom jeziku, koji glasi: “Područje na kojem se sada nalazite je pod kontrolom Jevreja. Ulazak Arapa na ovo područje je potpuno zabranjeno, opasnost od smrti!”

Posljednjih mjeseci, prenosi Haaretz ‘vojne jedinice su smještene na dvije vojne barikade na putu- jedna pored ispostave, a druga nekoliko stotina metara južno, i provode dugotrajne provjere Palestinaca i njihovih vozila koje prolaze cestom”.

Prema svjedočenjima, vojnici pretražuju, uznemiravaju i zadržavaju Palestince, pojedini su izjavili da su ‘pitali vojnike zašto se prema njima ponašaju na ovaj način, a vojnici su im izravno rekli tako bi Palestinci zaobilazili cestu’.

Osim toga, doseljenici su nedavno ‘počeli obavljati molitve subotom ujutro nasred ceste između ispostave i naselja’ dok su na ‘tokom Pesaha molitve su održavane u intervalima tokom cijele sedmice praznika, čime su blokirali cestu Palestincima po nekoliko sati svakoga dana’.

Haaretz prenosi da ‘zatvaranje nekoliko stotina metara ceste 450 Palestincima će omogućiti da postane ‘unutarnja’ cesta između Halamiša i ispostave izgrađene na istoku, koja se konstantno širi’, a istočni dio ceste 450, prenosi list, je blokiran još od oktobra 2000. godine.

U julu-decembru 2017., izraelske okupacione vlasti su potpuno zatvorile cestu za lokalni palestinski saobraćaj, prenosi Haaretz, preusmjeravajući ga na put koji vodi ka selu Deir Nizam.

Ovo ograničenje, koje je ‘primoralo Palestince da koriste dužu rutu da bi stigli do svojih odredišta’ je ‘produžavano nekoliko puta do 24. decembra’ ali nakon toga nije produženo ‘kao rezultat pravnih mjera koje su lokalni stanovnici preuzeli preko advokata za ljudska prava Neta Amar Schiffa iz organizacije Rabini za ljudska prava.

IslamBosna.ba