IslamBosna.ba – Turski premije Binali Yildirim u utorak je iznio turske uslove kako bi se “ponovo povratilo prijateljstvo Turske i Njemačke.”

On je, u televizijskom obraćanju, istakao da bi “Njemačka trebala da zna jednu stvar, a to je da ukoliko želi poboljšanje odnosa sa Turskom, onda se mora okrenuti Republici Turskoj, a ne onima koji su podržali vojni puč,” aludirajući na pristalice Fethulaha Gulena, vođe FETO-a.

Yildirim je pozvao Njemačku da odabere, ili prijateljstvo Turske ili pučista. Ove izjave turskog premijera uslijedile su nakon što je Berlin odbio da izruči Turskoj i odobrio azil vojnim i diplomatskim zvaničnicima, koji se u Turskoj traže zbog prošlogodišnjeg vojnog puča.

Nakon neuspjelog vojnog puča odnosi između Ankare i Berlina su se pogoršali. Turska je često meta kritika zbog navodnog nepoštivanja ljudskih prava u procesima protiv pučista, a kulminacija loših odnosa je bila u vrijeme održavanja referenduma u Turskoj, kada je Njemačka zabranila turskim političarima da prisustvuju skupovima turske zajednice u Njemačkoj. Posljednjih dana ponovo su isplivali politički sukobi dvije zemlje, jer je Njemačka pružila utočište zvaničnicima koje Ankara optužuje za pokušaj vojnog puča. Na taj potez Njemačke, Turska je odgovorila zabranom njemačkim zvaničnicima da posjete njemačke vojnike u NATO bazi Indžirlik.