IslamBosna.ba- Prijestolonasljednik Muhammed bin Selman (MbS) nastavio je sa svojim diktatorskim stilom u upravljanju Kraljevinom Saudijskom Arabijom i pokrenuo je ‘agresivnu’ kampanju na društvenim medijima protiv ubijenog novinara Džemala Hašugdžija i Omara Abdulaziza, disidenta koji trenutno se nalazi u Kanadi.

“Daleko od toga da mijenja svoje impulsivno ponašanje ili signalizira da je naučio lekcije iz afere Hašugdži, kao što se nadala Trumpova administracija, izgleda da je umjesto toga nastavio sa svojim autokratskim stilom vladavine i nemilosrdnom kampanjom protiv disidenata”, piše David Ignatius, novinar Washington Posta (WP), u kolumni pod nazivom „Sudijska mašina represije nastavlja punom brzinom’.

Džemal Hašugdži, saudijski disident i novinar WP-a, nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Nakon raznih kontradiktornih objašnjenja, Rijad je na kraju priznao da je Hašugdži ubijen unutar konzulata, okrivljujući za njegovu smrt grupu operativaca.

WP je također prenio da je prijestolonasljednik još uvijek u bliskim odnosima sa bivšim kraljevskim savjetnikom Saudom el-Kahtanijem, koji je osumnjičen da je učestvovao u ubistvu Hašugdžija.

„MbS je i dalje u kontaktu sa Kahtanijem i nastavlja da traži njegov savjet“.

Kahtani je otpušten sa dužnosti zbog svoje retorike prema kritičarima Kraljevine koja je dovela do  Hašugdžijevog ubistva.

U oktobru dva različita obavještajna izvora su navela da je Kahtani  preko Skypea davao naređenja Hašugdžijevim ubicama. A nedavno, izvor iz vlade upoznat sa tokom istrage je kazao da je Kahtani imao istaknutu ulogu na snimcima ubistva novinara.

Saudijski izvori navode da se Kahtani susreo sa višim zamjenicima kraljevskog Centra za istraživanje i medije u svom domu u Rijadu, te prenose da je bivši savjetnik negirao optužbe protiv njega riječima: „Ja sam okrivljen i iskorišten kao žrtveni jarac“.

Ured tužioca u Istanbulu je zaključio da postoji ‘jaka sumnja’ da je Saud el-Kahtani jedan od planera ubistva Džemala Hašugdžija.

“Svrgavanje bivšeg prijestolonasljednika, zatvaranje članova kraljevske porodice i privrednika u Ritz-Carltonu u Rijadu, otmica libanskog premijera i diplomatski raskol sa Katarom i Kanadom” sve je predvodio Kahtani, tvrdi New York Times u tekstu ‘Iza uspona saudijskog princa, dva vjerna izvršitelja’.

Američke obavještajne agencije su zaključile kako je prijestolonasljednik naredio ubistvo Hašugdžija, čije tijelo je raskomadano i uklonjeno iz zgrade konzulata na mjesto koje je još uvijek zvanično nepoznato. Najviši turski dužnosnici su također povezali njegovu smrt s najvišim nivoom saudijske vlade.

Saudijski zvaničnici su negirali optužbe da je princ naredio ubistvo.

Prošle sedmice saudijski sud je održao prvo saslušanje u slučaju Hašugdžija gdje saudijski tužitelji traže smrtnu kaznu za pet od 11 osumnjičenih. Ured UN-a za ljudska prava saopćio je da ne može procijeniti u kojoj je mjeri pošteno suđenje , ali da to, u svakom slučaju, “nije dovoljno”.

IslamBosna.ba