Europska povjerenica za zdravstvo Androulla Vassiliou je suočena s poraznom statistikom: svaki deseti pacijent u Europi je nakon posjete liječniku bolesniji nego prije. Zato najavljuje hitne mjere zaštite pacijenata.
Bruxelles više ne može gledati u stranu nakon što je jasno kako svake godine europski liječnici učine oko 15 milijuna grešaka. Otprilike svaki 1000-ti pacijent tu grešku plati vlastitim životom.
Kako europske, tako i njemačke statistike pokazuju da se u prevelikom broju takvih slučajeva što se tiče pravnih posljedica ne dogodi baš ništa. Doduše, u Njemačkoj svake godine pred sudom završi 10.000  slučajeva gdje se pacijent žali kako je bio krivo liječen, ali postupak je veoma težak i dugotrajan.Prazna sudnica u BerlinuBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Greške rijetko dospiju pred sud – a i onda je grešku veoma teško dokazati. Najveći problem jest što, prema važećem pravu, pacijent mora dokazivati kako je mogao biti liječen i bolje, pa treba svjedočanstvo drugog liječnika koji rijetko svjedoči protiv kolege. Čak i ako sud presudi u korist oštećenog, to je rijetko u omjeru s počinjenom štetom. Bruxelles priznaje kako je sve to "ozbiljan problem" i užurbano radi na planu, kako da sa jedne strane pacijentima osigura bolju pravnu zaštitu, ali i na određenim mjerilima kakve odštete bi mogle biti isplaćene.

U Njemačkoj 17.000 mrtvih – svake godine

I njemački Zbor liječnika vodi statistike o krivim načinima liječenja i tu su među najraširenijim greškama čak i razmjerno banalne teškoće poput upale slijepog crijeva ili loma podlaktice. Općenito se najviše grešaka pripisuje kirurzima, slijede ortopedi, internisti i ginekolozi. Prosvjed liječnika u KölnuBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Ni liječnici nisu uvijek sami krivi: loše plaćeni i preopterećeni se demonstrativno radije prihvaćaju i – posla perača automobila.Konkretno, procjenjuje se kako u njemačkim bolnicama 0,1%  pacijenata umire zbog greške liječnika. Obzirom na brojnost pacijenata, to je zastrašujuća brojka od 17.000 nepotrebnih smrtnih slučajeva svake godine, izjavljuje za list Die Welt Matthias Schrappe. I on sam je liječnik i bivši medicinski direktor sveučilišne klinike Magdeburg, sada obnaša dužnost predsjednika Udruge za zaštitu pacijenata.

DW

 

Leave a Reply

*

captcha *