IslamBosna.ba – Mada je konsenzus postignut među većinom muslimanskih država u svijetu, opće stanje muslimana u ummetu ne da neredu i neslozi među muslimanima da se kamuflira zajedničkim početkom ramazana… Nije svugdje ramazan.

Religijski autoriteti i ustanove širom zemaljske kugle su još juče objavili ili definitivni početak ramazana ili dan u kojem će se išćekivati mlađak.

Tako su muslimani u Sjevernoj Americi, Maleziji, Australiji, Filipinima, Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Kuvajtu, Bahreinu, Jemenu, Mauritaniji, Iraku, Libanu, Siriji, Egiptu, Džibutiju, Rusiji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Azerbejdžanu, Kirgizistanu i većina muslimana Kine započeli post u ponedjeljak, 1. septembra; politički podjeljeni Palestinci su takođe jedinstveni u početku Ramazana.

Muslimani Hrvatske su zapostili ravnajući se prema odluci Rijaseta BiH, takođe u ponedjeljak, a muslimani Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Bugarske se ravnaju prema Turskoj, koja takođe posti u ponedjeljak.

Isti dan će zapostiti muslimani Njemačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine, Češke, Slovačke, Francuske, Holandije, Belgije, Britanije i Italije.

Ali mi ne bismo bili muslimani 21. vijeka kada…

Tunis, Maroko, Mauricius, Južnoafrička Republika, Somalija, Jordan, Iran, najveća indonežanska muslimanska zajednica i Bangladeš će išćekivati mlađak u nedjelju, što znači da će post započeti ili u ponedjeljak ili u utorak.

Oman je već najavio početak posta u utorak.

I dok se muslimani nisu u stanju dogovoriti kada je početak Ramazana, Evropljani su se davno dogovorili da probaju proizvesti mini crnu rupu, i ne samo da su se dogovorili, nego će to i pokušati za 10 dana. Usred ramazana. Mjeseca muslimanskih pobjeda. Ali nekad u prošlosti. Sad nam je jedino preostalo da se međusobno natječemo u tome čija se najviše pika kad se prati mlađak.

Izvor: IslamOnline 

Prevod i obrada: Islambosna

 

Leave a Reply

*

captcha *