IslamBosna.ba – Saudijski ambasador u Kairu Ahmed b. Abdulaziz Kattan otputovao je danas, u jeku medijske kampanje pokrenute u Egiptu protiv Saudijske Arabije, u Rijad, prenijela je njemačka novinska agencija.

U izvještaju medija se navodi da je saudijski ambasador u Kairu otputovao za Rijad, gdje će ostati tri dana i usaglasiti stavove o egipatsko-saudijskim odnosima.

U nekim diplomatskim izvorima navodi se da je ambasador Saudijske Arabije otputovao u Rijad kako bi pripremio sastanak visoke egipatske delegacije sa vlastima Kraljevine, koji bi se trebao održati ubrzo, a u povodu sve zategnutijih odnosa dvije zemlje, nekadašnjih velikih saveznika.

Početak krize u odnosima dvije zemlje uzrokovan je prošlosedmičnim glasanjem u UN-u, kada je Egipat, svojom podrškom ruskoj rezoluciji, iznenadio Saudijsku Arabiju. Nakon toga, saudijska naftna kompanija Aramaco obustavila je isporuku goriva i naftnih derivata Egiptu, što je prouzrokovalo krizu u snabdijevanju ovim derivatima.

Zadnjih nekoliko dana, na meti egipatskih provladinih medija našli su se saudijski kralj Selman i njegov sin, prijestolonasljednik Muhammed b. Selman. U medijskoj kampanji posebno se ističu Jusuf el-Husejni i Ibrahim Isa, za koje je od ranije poznato da direktive primaju direktno od generala Abbasa Kamila, direktora es-Sisijevog kabineta.

IslamBosna.ba