IslamBosna.ba- Turski premijer Binali Yildirim je pozvao muslimanske narode u utorak da preispitaju svoje odnose sa Izraelom nakon masakra kojeg su okupacione vlasti počinile u ponedjeljak nad mirnim palestinskim demonstrantima.

Yildirim je snažno osudio maskar koji je izveo Izrael, a u kojem je ubijeno 60 Palestinaca u Pojasu Gazze.

“Oštro osuđujemo ubijanje nevinih i zlostavljanih Palestinaca od strane Izraela”, kazao je Yildirim dok je ujedno osudio američko  ‘uništavanje mira u regiji’ odlukom da preseli svoju ambasadu iz Tel Aviva u Kuds.

“Američka administracija mora znati da ovi meci koji su se slili na nevine neće biti zaboravljeni. Izraelski meci ispaljeni na Palestince su meci ispaljeni u savjest čovječanstva. Mi gledamo na ovu odluku kao na uništavatelja mira, i on je ništavan za nas”, kazao je Yildirim te je dodao da je preseljenje ambasade u Kuds sabotaža mirovnog procesa na Bliskom istoku .

“Muslimanski narodi moraju biti jedan glas i jedno srce. Muslimanski svijet mora pokazati jedinstvo. Turska ne šuti, niti će šutjeti pred ovim zločinom”.

Yildirim je naglasio da su turski ambasadori u Washigntonu i Tel Avivu pozvani na konsultacije dok se Turska sprema da preduzme dodatne korake protiv Izraela.

IslamBosna.ba