IslamBosna.ba – Jutro nakon što je okončan referendum o ustavnim promjenama i nakon što su proglašeni rezultati, po kojima su ustavne promjene dobile podršku većine Turaka, turski predsjednik je obišao grobove dvojice turskih lidera, koji se smatraju značajnim figurama u historiji moderne Turske,

U pratnji ministara i saradnika, Erdoan je prvo obišao grob turskog predsjednika Turguta Ozala, koji je postao turski predsjednik 1991. godine. On je, po dolasku na groblje, položio ružu, proučio nekoliko kur’anskih ajeta i dovu, a onda poselamio članove porodice Ozal.

Turgut Ozal je na vlast došao 1991. godine. Jedini je turski predsjednik, prije Erdoana, koji je u predsjedničkoj rezidenciji organizirao vjerske skupove u povodu određenih vjerskih blagdana. To je zasmetalo vojnoj hunti koja ga je smatrala prijetnjom za sekularni sistem države. Istrage koje su sprovedene posljednjih godina ukazuju da je Ozal otrovan.

Turski predsjednik je, nakon toga, obišao i kabur turskog premijera Adnana Menderesa, koji je, nakon vojnog udara, osuđen na smrt i obješen. Menderes je najzaslužniji što se ezan u Turskoj ponovo počeo učiti na arapskom. I on je predstavljao opasnost za sekularni sistem, te je morao biti uklonjen.

Obojica političara ostavili su dubok trag u razvoju moderne Turske i obojica su bili žrtve bjesomučne i nemilosrdne borbe protiv islamskog identiteta turskog naroda.

IslamBosna.ba