IslamBosna.ba- U sklopu kampanje koja podrazumijeva pružanje pomoći ženi, tursko Ministarstvo za rad i socijalnu sigurnost počelo je isplaćivati nadokande nenama koje brinu o svojim unučadima.

U početnoj fazi, ova odlika će se odnositi na oblast Burse, gdje je 865 starica dobilo pravo na mjesečna primanja zbog brige o svojim unučićima.

Kadira Erli, šezdesetogodišnja starica izrazila je svoje zadovoljstvo što se našla među onima koji će primiti platu za brigu o svojim unučićima. Plata iznosi 425 turskih lira, ili oko 115 dolara. Ona brine o svojoj dvogodišnjoj unuci, jer njena mama provodi veći dio svog vremena na poslu.

Safija Genč, šezdesetogodišnja starica brine o svom petnaestomjesečnom unuku, jer je njegova majka, a njena kćerka, zbog slabijeg materijalnog stanja, prinuđena raditi. Ona kaže: “Odmah ću otići u trgovinu, kupit ću stvari potrebne mome unuku.”

Ova kampanja se sprovodi kako bi se olakšale okolnosti starijih osoba, koje brinu o svojim unučićima i kako bi se olakšalo ženama, da bez brige o djeci, odlaze na posao.

Ova akcija podrazumijeva brigu o staricama koje brinu o svojim unučićima od njihovog rođenja do treće godine života, i u početku će biti lokalnog karaktera, a kasnije će se proširiti na cijelu teritoriju Turske.

IslamBosna.ba