IslamBosna.ba-Imam i džemat džamije u centralnoj turskoj pokrajini Kirikkale usvojili su mačku i mačiće nakon što se mačka okotila u džamiji.

Imam Hüseyin Süt je napravio privremeni dom za mačku i sedam mačića u džamiji Çeşmeli u Kırklareliju. Džemat je također prihvatio mačiće i počeo ih hraniti mlijekom i brinuti se o njima kao pravim gostima.

Imam je kazao da je skotna mačka ušla u džamiju tokom džuma-namaza prošle sedmice i okotila se u mihrabu.

“Od tada ih hranimo mlijekom”, kazao je Süt dodajući da je prvi put u toku svojih 14 godina rada kao imam doživio takvo nešto.

Istaknuo je da sada džamiju zovu ‘mačjom džamijom’ i da djeca često dolaze kako bi se igrala s mačićima.

Prenosi Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: “Idući putem neki čovjek jako je ožednio, pa kad nađe bunar, siđe u njega i napi se vode, a zatim izađe. Kad odjedanput pas, od žeđi isplazio jezik i jede vlažno tlo. ‘Ovog psa je snašla jaka žeđ kao što je i mene bila snašla’, reče taj čovjek, te siđe u bunar i napuni svoju cipelu vodom, a zatim je stavi u svoja usta da bi se popeo, te napoji psa. Uzvišeni Allah mu se zahvali i oprosti grijehe.”

Rekoše ashabi: “Allahov Poslaniče, zar u činjenju dobročinstva prema životinjama imamo nagradu?” a on odgovori: “U činjenju dobročinstva svakom živom hajvanu čovjek ima nagradu.”

IslamBosna.ba