IslamBosna.ba – Pravni aktivista Imad es-Sabbah prenio je, pozivajući se na izjave nekih američkih zvaničnika i “ljudi koji donose odluke u SAD-u” da će u nekoliko narednih dana američki predsjednik Donald Trump objaviti svoju odluku da se pokret Muslimanske braće proglasi terorističkom organizacijom.

Es-Sabbah ističe da je ova odluka jako blizu i da će biti saopćena u narednih nekoliko dana ili, čak, nekoliko sati. Bilo je očekivano da će ova odluka biti saopćena u petak, jer je već napisana, nalazi se u Bijeloj kući i samo se očekuje Trumpov potpis.

Prema njegovim riječima Trump namjerava preko te odluke vršiti pritisak na sve muslimane koji se nalaze u SAD-u, pripisujući ih umjerenom pokretu Muslimanske braće, isto ono što general es-Sisi radi u Egiptu gdje, sve svoje opozicionare, makar bili i Kopti, naziva pripadnicima Muslimanske braće.

Cilj takve odluke jeste, kako ističe es-Sabbah, da se muslimanska udruženja, humanitarne organizacije, obrazovne institucije i druga udruženja koja okupljaju muslimane u SAD-u povežu sa Muslimanskom braćom i na takav način im se onemogući dalji rad u sferi svoga djelovanja. On dodaje da su se muslimanske organizacije u SAD-u već pripremile za ovu odluku, angažovale pravne timove i pripremile druge poluge otpora ovakvom ponašanju američke administracije.

Kao posljedica takve odluke, američkim državljanima bit će zabranjeno finansiranje ove organizacije, zabranjeno bankama da rade sa organizacijama povezanim sa pokretom, kao i svima onima koji imaju ikakve veze sa Muslimanskom braćom putovanje u SAD.

IslamBosna.ba