IslamBosna.ba- Američki državni sekretar Rex Tillerson se počeo protiviti klasificiranju Muslimanske braće kao terorističke organizacije, rekavši da bi takva klasifikacija zakomplikovala odnose Washingtona na Bliskom istoku.
Tillersonovi komentari dolaze nekoliko mjeseci nakon što je Muslimansku braću svrstao u društvo sa El- Kaidom tokom saslušanja kada je govorio o militantnim prijetnjama u regiji.
Republikanski zakonodavci sada predvode pozive za stavljanje organizacije na crnu listu, dok izvješća govore da je predsjednik Donald Trump ozbiljno razmišljao o ovom koraku tokom prvih dana svog mandata.

Tillerson je u srijedu kazao Odboru za vanjske odnose Senata da braća imaju oko 5 miliona članova i da su postali ‘donekle podvojeni’ u svojim redovima, gdje podgrupe koje su ‘nastavile da se podčinjavanju nasilju’ su već na crnoj listi SAD-a.

“Ali na vrhu lanca kvaliteta, ukoliko to tako mogu nazvati, postoje elementi Muslimanske braće koji su sad postali dijelovi vlada”, kazao je Tillerson, pozivajući se na članove parlamenta u Turskoj i Bahreinu koji pripadaju Braći.
“Ovi elementi su to postali napuštanjem nasilja i terorizma”, dodao je on.
Najviši američki diplomata je kazao da generalno proglašavanje Muslimanske braće terorističkom organizacijom bi moglo dovesti do komplikacija u radu sa vladama gdje je ova grupa zastupljena.

Muslimanska braća, osnovana 1928. godine,  su aktivna organizacija sa ograncima koji učestvuju na izborima u Turskoj, Jordanu, Libanu, Gazzi, Tunisu i Maroku.

Pripadnik Muslimanske braće Muhammed Mursi je 2012. godine postao prvi demokratski izabran predsjednik Egipta, ali je zbačen s vlasti vojnim udarom godinu dana kasnije. Nakon Mursijevog svrgavanja uslijedila je masovna kampanja represije nad pokretom, u kojoj je većina njenih vođa u zatvoru u Egiptu. Nakon toga, Kairo je zabranio Muslimansku braću i proglasio je terorističkom organizacijom.
Nekoliko zemalja Zaljeva, koje su podržale vojni udar u Egiptu, je također proglasilo Braću terorističkom organizacijom.
Mogućnost stavljanja pokreta na crnu listu je izazvalo zabrinutost američkih organizacija za građanska prava, gdje su muslimanski aktivisti izrazili svoju zabrinutost da stavljanje na crnu listu se može iskoristiti za kršenje njihove slobode vjeroispovijesti.
“Muslimanska braća… predstavljaju kodni jezik za muslimane u globalu… kao sredstvo demoniziranja muslimanskih organizacija i aktivista koji promovišu islamsko obrazovanje kao i civilni angažman”, kazao je Davud Velid, izvršni direktor Vijeća za američko- muslimanske odnose (CAIR).
Katarova navodna podršku Muslimanskoj braći je predstavljala glavnu tačku neslaganja i katalizator u diplomatskoj krizi između Dohe i njenih susjeda u Zaljevu.

IslamBosna.ba