IslamBosna.ba– Jemenski sunijski pokret el-Islah suspendovao je članstvo u stranci Tevekkul Kerman, prvoj Arapkinji koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, nakon što je kritikovala ulogu Saudijske Arabije u ratu koji razara njenu zemlju.

Kerman je optužila koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom, koji vode rat u znak podrške predsjedniku Abdurebbih Mensur Hadiju protiv šitskih pobunjenih grupa, koje  podržava Iran, da su ‘okupirali’ Jemen.

Kerman je 2011. godine dobila Nobelovu nagradu za mir zbog svoje uloge u protestima tokom Arapskog proljeća kada je u Jemenu svrgnut dugogodišnji diktator Ali Abdullah Salih.

Govoreći tokom vikenda na samitu u Londonu, Kerman je kazala da su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati bili vođeni ‘nesmotrenim avanturizmom’ kada su 2015. godine intervenisali u Jemenu nakon što su šiitske milicije Husi primorale predsjednika Hadija da pobjegne u egzil.

U ranijoj objavi na Twitteru, Kerman je napisala: “Saudijska Arabija i UAE su iskoristile vojni udar u Sani kako bi pokrenuli jako ružnu okupaciju i još ružniji utjecaj u Jemenu”.

Pokret el-Islah, koji je odan predsjedniku Hadiju, naredio je njenu suspenziju iz članstva pokreta, prenio je Reuters.

“Izjave Tevekkul Kerman ne predstavljaju stranku el-Islah i njenu politiku, i nisu u skladu s stavovima stranke”, saopćeno je iz ovog pokreta.

“Stoga, generalni sekretar je odlučio da zamrzne njeno članstvo shodno statutu stranke”.

El-Islah se smatra ogrankom Muslimanske braće, iako Saudijska Arabija i UAE Muslimansku braću smatraju terorističkom organizacijom. El-Islah je u posljednje vrijeme postala bliska vladama ove dvije zemlje.

Kerman je odgovorila na Twitteru opisujući vođe el-Islaha kao ‘zatvorenike i robove’ Rijada i Abu Dabija.

U posljednje vrijeme Kerman je pojačala javne kritike Saudijske Arabije i UAE optužujući ih da podupiru kampanju za podjelu Jemene podržavajući južne separatiste protiv međunarodno priznate vlade.

Kerman je napustila Jemen nakon što su Husi zauzeli glavni grad Sanu.

IslamBosna.ba